Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Českobudějovická Slavie ožila, čeká ji rekonstrukce

Blues-rockový Paul Lieberman Quartet nebo třeba Frank Morey & His Band z USA a Hundred Seventy Split z Velké Británie přijedou do Highway 61. Návštěvníky láká do někdejšího spolkového domu také program Café Klubu Slavie, Klub Aktiv či Jóga centrum, využití má i velký sál a klubovny.

Radnice ve svém střednědobém investičním plánu do roku 2015 počítá s postupnou rekonstrukcí Domu kultury Slavie, který je od roku 1962 majetkem města.

„Do 20. března předložím radě města návrh dalšího postupu pro rekonstrukci Slavie. Podle harmonogramu by mohla být obnova objektu dokončena v roce 2016,“ řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Do klubu Highway 61 lidé mohou přijít nejen na živé koncerty kapel z Evropy i zámoří, ale také si je poslechnout v knihovně čítající několik set CD.

Klub se otevíral před osmi měsíci v rámci projektu Oživení domu Slavie, teď snese srovnání s nejuznávanějšími pražskými kluby zaměřenými na jazz a blues.

Také Café Klub Slavie našel své příznivce. Vloni podle Davida Matějíčka uspořádal na 200 koncertů, přednášek, projekcí a jiných, většinou tematických kulturních akcí, jako třeba Retroparty. Navštívilo ho více než deset tisíc lidí.

Tento měsíc zahájí sérii koncertů kapel známých jmen v klubové podobě. Přijede pop-funková formace Romana Holého Monkey Business, Traband, COP, Čankišou, Tatabojs i česká rocková legenda Blue Effect.

Ve velkém sále bude na jaře třeba výstava vláčků, terarijní burzy či odpolední čaje, které měly ve Slavii před desítkami let tradici.

Původně německý Spolkový dům byl postaven v letech 1871 až 1872, dva roky poté, kdy česká Beseda postavila Besedu Na Sadech. Byl projektován jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců.

Za Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě, od čehož se odvíjí místní název Armáďák. V roce 1960 ho ministerstvo obrany předalo státu a stát v roce 1962 městu.

V roce 2011 tým mladých architektů z pražského Ateliéru Edit! představil projekt možné rekonstrukce Slavie, v němž se nová prosvětlená architektura snoubila s historickým objektem. Součástí byla třeba přístavba východního křídla či sjednocující prostor pro setkávání. Vedle reprezentačního sálu architektonická studie počítala s klubovou scénou i zkušebnami.

Studie českobudějovického Atelieru 8000 zase kladla důraz na konkurenceschopnost a ekonomickou udržitelnost. Rada města bude nejspíše hlasovat pro finančně umírněný směr rekonstrukce.

Zdroj: ČTK

Štítky Kulturní dům Slavie, Highway 61, Café Klub Slavie, kulturní program, České Budějovice, rekonstrukce, koncert, Paul Lieberman, USA, Velká Británie, Adolf Hitler, Evropa, KSČ, Ministerstvo obrany České republiky, Monkey Business

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická Slavie ožila, čeká ji rekonstrukce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.