Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Češi jsou národem houbařů. Exponáty se objevily na výstavě

Více než 300 druhů hub si mohou prohlédnout návštěvníci tradiční mykologické výstavy v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Podle členů mykologického klubu je to jedna z nejbohatších výstav v pětatřicetileté historii a až do čtvrtka se na ní budou objevovat nové exponáty.

ČTĚTE TAKÉ: Expozice v Jihočeském muzeu se budou budovat asi pět let

Že jsou Češi národ houbařů, prokazují znalosti dětí z mateřských škol, které hned v pondělí po ránu zaplnily prostory výstavy. Čeká je tam zajímavé vyprávění a soutěže. Návštěvníci už také začali přinášet do poradny jim neznámé druhy hub.

Srdce houbařů v muzeu zaplesá třeba nad širokou paletou druhů hřibů: jsou mezi nimi smrkové, bronzové, dubové, medotrpké nebo třeba vzácný hřib rubínový a Le Galové zapsaný v červené knize ohrožených druhů. Svou krásou na sebe upozorňují i obří exponáty korálovců. Houbaři si na výstavě, která potrvá do čtvrtka, mohou vytříbit znalosti druhů holubinek a třeba ryzců.

„Více než tři stovky druhů hub je v historii výstavy úspěch, třeba v roce 2008 se neuskutečnila vůbec, protože houby nerostly, vloni se podařilo nasbírat 150 druhů. Letos se ale objevilo tolik mimořádných druhů hub, že to nepamatujeme ani v letech po povodních,“ řekl předseda mykologického klubu Rudolf Mašek.

Příprava výstavy je pro členy klubu trochu adrenalinovým sportem, protože kvůli čerstvosti exponátů se musí vše chystat na poslední chvíli. „Když máte za večer určit třeba 300 druhů hub - a k nim se čichá, ochutnávají se - je to velice náročné,“ podotkl Mašek.

Jižní Čechy podle něj patří mezi nejlepší houbařské lokality v zemi. Přispívá k tomu členitý profil krajiny. „Pro houby jsou ideální podmínky v trochu vyšší nadmořské výšce,“ řekl. Tyto parametry podle něj splňují například oblasti na úpatí Šumavy nebo Novohradských hor. Vyhlášená houbařská místa v jižních Čechách jsou třeba v okolí Malont na Českokrumlovsku nebo Petříkova na Českobudějovicku.

Letos mykologové zaznamenali také velký zájem o pravidelnou mykologickou poradnu a více otrav. Objevilo se i více vandalů, kteří houby i s mechem ve velkém nakládali do kufrů aut a teprve doma je třídili.

ČTĚTE TAKÉ: Muzeum se po dvouleté rekonstrukci otevře veřejnosti

Zdroj: ČTK
Foto: www.muzeumcb.cz

Štítky Jihočeské muzeum, mykologická výstava, houby, výstava, exponát, houbaření, muzeum, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, historie, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi jsou národem houbařů. Exponáty se objevily na výstavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.