Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čakovské babí léto s bohatým programem startuje

V letošním roce slaví obec Čakov velice významné výročí. Je tomu právě 750 let, kdy se v historických písemných pramenech objevila první zmínka o vsi Schecow čili Čékov.

Zastupitelstvo obce se rozhodlo neponechat toto významné výročí jen tak a připravilo za významného přispění občanů, spolků, rodáků a příznivců našich třech malebných osad Čakova, Čakovce a Holubovské Bašty sérii čtyř zajímavých kulturních akcí pod názvem Čakovské babí léto.

Akce proběhnou během měsíce každou sobotu od 25. srpna do 15. září. Čakovské babí léto začne právě dnes od 20 hodin akcí Čakovský letní biograf, na které bude promítnut film na přání všech, kteří se rozhodnou hlasovat v anketě na webu obce. Nakonec byl zvolen film Muži v naději, který dostal 23 hlasů.

Čakovský letní biograf bude pro vás připraven od osmé hodiny večerní na návsi v Čakově, před pohostinstvím u Sládků. V případě, že bude sprostě pršet nebo nám počasí připraví nějaké jiné překvapení,  přestěhujeme se do sálu pohostinství. Akce se tedy koná v suchu i za nepříznivé meteorologické situace.

Druhou jistě velice hezkou akcí budeme pokračovat v sobotu 1. září přímo v kostele sv. Linharta v Čakově, kde proběhne od 17 hodin Koncert vážné a duchovní hudby s podtitulem Čakovští rodáci a jejich hosté. Na programu koncertu jsou skladby starých mistrů pro hoboj, akordeon, lesní roh a varhany.

Milým zpestřením bude vystoupení pěveckého sboru Canzona z Českých Budějovic. Účinkovat budou čakovští rodáci a jimi pozvaní hosté a koncert bude zajisté hlubokým zážitkem nejen pro milovníky vážné hudby, ale i dobré kultury vůbec, zvlášť bude-li podpořen atmosférou našeho krásného kostela.

Třetí velice zajímavá a poučná akce je pro vás připravena 8. září od 17 hodin v klubovně v Čakovci. Jedná se o Besedu o historii Čakova, Čakovce a Holubovské Bašty vedenou archeologem O. Chvojkou a historikem D. Kovářem. Oba pánové jsou významní odborníci ve svém oboru, kteří v rámci svojí činnosti probádali také území, na němž se nachází naše tři osady.

Na této akci si přijdou na své nejen milovníci historie, ale i například ti, kteří nejsou rodáky v naší obci, ale vybrali si tyto malebné končiny pro jejich krásu k trvalému bydlení nebo k rekreaci.

Vyvrcholením Čakovského babího léta budou jednodenní oslavy, které se budou konat dne 15. září pod názvem Oslavy výročí 750 let od první písemné zmínky o obci Čakov aneb Čakovské koláčobraní na návsi v Čakově a na farském dvoře č. p. 20.

V rámci této akce proběhne slavnostní mše v kostele sv. Linharta, slavnostní odhalení pamětní desky, svěcení a uvedení do provozu návesní kašny, můžete se těšit na milý malý řemeslný jarmark na návsi, krátká chůdová vystoupení divadelní skupiny Studna, divadélko a hry pro děti, ochutnat domácí čakovské i jiné koláče.

Odpoledne můžete shlédnout na pódiu pod stany na farském dvoře bohatý kulturní program v podobě historické scénky o založení Čakova a ukázky historických tanců, vystoupení dechové hudby Šumavanka, folkové skupiny z Vysočiny 4zdi a večerní skvělou zábavu rozhodně nejen s dechovkou od skupiny Budvar Quintett.

A možná večer přibude i nějaké to překvapení. Je pro vás připraveno dobré jídlo a pití a doufejme, že i počasí k nám bude milosrdné, i když se pokusíme v případě nepříznivé předpovědi připravit i zastřešenou variantu pro velkou část programu.

Napsal Filip Petrách

Štítky Čakovské babí léto, Čakov, oslavy, výročí, babí léto, kostel, Holubovská Bašta, Muži v naději, kino, Budějovický Budvar, hospoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čakovské babí léto s bohatým programem startuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.