Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějovický advent startuje. Jaký letos bude?

Nesmírně bohatý kulturní program přichystalo v letošním roce statutární město České Budějovice na období adventu a Vánoc. Budějovický advent oficiálně začne už zítra v deset hodin dopoledne na Náměstí Přemysla Otakara II. otevřením Vánočních trhů. Navštívit je budete moci od 10 do 20 hodin, a to denně až do 26. prosince.

Jelikož Štědrý den připadá na sobotu, advent startuje už o tomto víkendu. Až do 6. ledna příštího roku je připraveno celkem 212 pořadů, z toho sedmapadesát se bude konat přímo na náměstí. Ani v letošním roce nebudou chybět tradiční akce, jako je například rozsvícení vánočního stromu, které se koná o poslední listopadové sobotě v půl páté odpoledne, dále vánoční zvonkový průvod, mikulášská jízda historickým trolejbusem, přílet anděla či Živý Betlém. Na své si přijdou i děti, pro které bude připravena oblíbená adventní dílna.

Při Vánočních trzích budou nově všechny stánky stejného vzhledu, tedy dřevěné ozdobené girlandami (ozdobnými závěsy z květin). „Trh bude hodně podobný tomu v Praze nebo Vídni,“ dodal za pořádající agenturu RK Invest David Kovařík. Prodejci budou nabízet tradiční vánoční zboží, jako například ozdoby, svíčky či různé drobné dárečky. Chybět nebude ani kovář či pletař s proutěnými výrobky. Na náměstí si pak každý návštěvník může za kauci 30 korun vypůjčit hrneček s logem Budějovického adventu, který si buď po vypití vánočního punče ponechá, nebo ho proti složené záloze vrátí.

Program adventu v jihočeské metropoli je však velmi pestrý a nebude soustředěn pouze na náměstí. Mezi další lákadla určitě patří Panská ulice, která se 18. prosince stane staročeskou vánoční uličkou, zajímavá jistě bude i výroba ledových soch a chybět nesmí ani dřevěný betlém s 34 postavami, z nichž osmnáct bude v životní velikosti.

Velké přízně Budějčáků se tradičně těší přílet anděla, který nově přistaneSoučástí letošního adventu bude i možnost nechat si udělat punč do speciálních hrnečků s vratnou zálohou 30 Kč. Pokud si hrneček budete chtít nechat, bude vás stát právě zálohu, tj 30Kč. na jednom ze stánků. „Letos, vzhledem k množství prodejců, zvýšíme na tuto akci počet pořadatelů, aby nedošlo k žádným nepříjemnostem. Věřím, že se lidé budou v předvánočním čase k sobě chovat ohleduplně,“ zmínil David Kovařík.

Zájemci se rovněž můžou těšit na několik koncertů pod širým nebem. Na Náměstí Přemysla Otakara II. vystoupí například Pavlína Jíšová a přátelé, Nezmaři či slovenská skupina No Name, v zastřešeném DK Metropol se představí Kornův 4TET nebo Pavel Šporcl s programem Gipsy Way Orchestral. Advent bude zakončen na stejném místě v pátek 6. ledna Tříkrálovým koncertem.

Budějckou Drbnu zajímalo, proč město na náměstí ani tentokrát nepřipravilo oblíbenou ledovou plochu. „Vůbec jsme o ní neuvažovali, protože se nám nepodařilo dojednat žádný příspěvek. Konzultovala jsem to s Olomouckými, kteří ji minulý rok svým občanům nabídli. Řekli mi, že o plochu byl zájem především v únoru, ale během adventu ne. Nechtěli jsme to tedy lámat přes koleno, když máme letos tak bohaté trhy. Rada města ale schválila bezplatné bruslení na Štědrý den, Silvestra a Nový rok,“ řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Pořadatelskou taktovku na budějckými Adventními trhy letos převzala společnost RK Invest. Co vedlo město k této zásadní změně? „Reagovali jsme na velkou nespokojenost s tím, jak byly vánoční trhy organizovány. Z celého náměstí se stal pouze roh se stánky, proto jsme se rozhodli organizaci dát do rukou profesionálů,“ vysvětlila Ivana Popelová.

Kompletní program Budějovického adventu 2011 najdete ZDE. Zároveň musíme dodat, že jedním z oficiálních mediálních partnerů Adventních trhů se stala Budějcká Drbna!

Na textu spolupracovala Barbora Žemlová

Štítky advent, vánoční trhy, Přemysl Otakar II., Vánoce, Štědrý den, České Budějovice, Pavel Šporcl, Pavlína Jíšová, No Name, Dům kultury Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický advent startuje. Jaký letos bude?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.