Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějčtí bezdomovci se převlékali za bezdomovce

Ještě dnes potrvá v Budějcích netradiční akce - festival Literatura (ne)žije. Na náměstí si můžete vybrat knihu zdarma, možná i dvě, v autobusech se cestující pousmějí nad hravými rýmovačkami a v literární kavárně Měsíc ve dne se zase střídá jedna literární hvězda za druhou.

Ve středu tady pokřtil svou e-knihu jihočeský autor Jan Cempírek, známý především mystifikačním románem Bílej kůň, žlutej drak. Ukázkou ze své nové knihy Tanec posledního dne pobavil všechny přítomné literární nadšence. Ve středu večer pak přečetl své lehké a milé básně ze života poeta Miroslav Boček, který své knihy nabídl zdarma.

Zcela bezplatně jsou knihy k mání i na náměstí Přemysla Otakara II. Každý náhodný kolemjdoucí si může podle své libosti vybrat titul, jaký se mu jen zlíbí. Za první den festivalu se rozdalo kolem třech tisíc titulů. Stánek mají na starost studentky bohemistiky, které i čtou a starají se o další aktivity spojené s festivalem. Abyste našli knihu svého srdce, musíte trochu hledat, ale jistě se to vyplatí. K mání jsou svazky z klasiky, přes knihy doby normalizace, až po 333 rad, jak správně vypálit CD.

Krásné počasí ve čtvrtek přálo i klientům českobudějovické Diecézní charity, konkrétně bezdomovcům. Ti spolu se zaměstnanci charity secvičili a sehráli u fontány Na Sadech divadelní představení na téma, jak se člověk stane bezdomovcem. Bezprostřední humor, nadsázka a improvizace. Tak by se dala shrnout snaha všech zúčastněných.

Dokonce s hudebním doprovodem si dovedli lidi bez domova udělat legraci sami ze sebe a ještě skvěle pobavit několik desítek přihlížejících. Náhodní kolemjdoucí se sice tvářili překvapeně, ale mnozí se zastavili a přihlíželi podařenému vystoupení lidí, kteří se ne vždy vlastní vinou ocitli na šikmé ploše.

Překvapení nejsou ale jen chodci. Cestující MHD od úterka překvapují veršované názvy zastávek. Někteří je radostně opakují, jiní úspěšně ignorují, nebo se alespoň tak tváří. Na zastávkách se pohybují dobrovolníci ve žlutých trikách, kteří poskytují informace o probíhající akci.

Program festivalu Literatura (ne)žije potrvá až do dnešního večera.

Festival Literatura (ne)žije 2014

Pátek, 25. dubna 2014, 11:55

Festival Literatura (ne)žije 2014
Festival Literatura (ne)žije 2014

Štítky Literatura (ne)žije!, festival, literatura, České Budějovice, bezdomovec, kniha, Měsíc, Jan Cempírek, Přemysl Otakar II., kavárna, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí bezdomovci se převlékali za bezdomovce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.