Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějcké zastupitelstvo schválilo dotaci kinu Kotva!

Nejen znalci a milovníci filmového umění jistě uvítají zprávu, že zastupitelstvo Města České Budějovice na svém jednání 13. října schválilo dotační příspěvek 250 000 korun budějckému kinu Kotva.

Kino Kotva je jediné a poslední kino „klasického“ typu ve městě a svým divákům nabízí nejen standardní komerční filmovou produkci, ale především filmy umělecké, včetně unikátních přenosů oper a koncertů z Metropolitní opery nebo opery v Paříži. Kino tedy navštěvují příznivci těchto žánrů, ale i obyvatelé Budějc, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje multikino. Ročně kino navštíví téměř 40 000 diváků, zisk z vstupného činí zhruba 5 milionů korun, provoz kina si ročně vyžádá náklady 7 milionů korun. Rozdíl dvou milionů je pokryt díky dotaci Města České Budějovice a také z příspěvku mezinárodní organizace Europa Cinemas, která uděluje příspěvek za promítání evropských filmů. V letošním roce ovšem díky nižší produkci evropských filmů nebyl limit pro udělení dotace splněn a tím vznikl kinu Kotva rozpočtový problém. Proto požádal provozovatel a nájemce kina Kotva Jan Turinský budějcké zastupitelstvo o mimořádnou dotaci 250 000 korun. Jeho žádost ale byla na červnovém jednání zastupitelstva zamítnuta.Proti se vyslovili zejména zastupitelé z koaliční trojky HOPB, TOP 09 a ČSSD.

O budoucnost kina Kotva tak začaly panovat značné obavy a rozhodnutí zastupitelstva o neudělení dotace bylo vnímáno jako pro Kotvu likvidační.

O to větší radost může vyvolat zpráva, že na říjnovém jednání zastupitelstvo své rozhodnutí revidovalo a na základě téměř jednomyslného hlasování zastupitelé dotaci 250 000 korun kinu Kotva odsouhlasili. Budějcká kultura tak o jednu ze svých důležitých částí nepřijde. Zatím.

Štítky kino, dotace, České Budějovice, film, Metropolitní opera, Paříž, ČSSD, TOP 09, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcké zastupitelstvo schválilo dotaci kinu Kotva!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.