Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějce vzpomínaly na revoluci. Emoce pracovaly naplno

Chybí vám něco z dob minulého režimu? „Práce a peníze, vole!“ I taková slova v pondělí 17. listopadu zazněla na budějckém náměstí, kde se konaly oslavy 25 let svobody. Nálada v obecenstvu byla chvílemi rozpačitá. Ostřejší výměny názorů nebyly žádnou raritou.

Samotná akce přitom měla příjemně nostalgickou atmosféru, na čemž se podepisovalo i promítání dobových snímků.

Nechyběly rozhovory s osobnostmi, například povídání s fotografkou Bohuslavou Maříkovou bylo vyloženě milé a sympatické, a samozřejmě koncerty.

U některých jedinců ale emoce pracovaly naplno - sarkasmus, stěžování, vulgarita. Bylo jedno, jestli jste stáli u pódia, nebo třeba u kašny, jedovatá slova si vás stejně našla...

„Dřív jsme měli všechno, dnes nemáme nic! Chceme pracovat, ale nemůžeme,“ odpověděl mladší muž v publiku na otázku, proč je tak rozhořčen. „Drž hubu,“ zasyčel kdosi vzadu.

Právě práce bylo téma, které zaznělo nejčastěji a které vyvolávalo největší diskuze.

Hudba je však lék, který dokáže spojovat národy, a oslavy na náměstí to opět dokázaly! Jakmile se totiž z reprobeden ozvali AC/DC se svým hitem Thunderstruck, začali se lidé pohupovat, na tvářích se jim objevily úsměvy a politika byla zapomenuta. Song dohrál a už to jelo! Olda Říha prohrábl struny a za několik sekund se s Andym Budkou proháněl po pódiu.

Katapult byl jednou z hlavních hvězd oslav a svého postavení si byl vědom. Trojice muzikantů neponechala nic náhodě a okamžitě do publika hrnula salvu svých hitů. Jako by se člověk ocitl v roce 1978, kdy v ruce třímal stejnojmenný debutový živák. Každé ráno, Stovky hotelů, Perfektní součet... Co pecka, to klasika.

Ke Katapultu může mít leckdo připomínky, ale kultovní status mu nikdo neodpáře. A že je nyní kapela na vrcholu? O tom autor těchto řádek nechce polemizovat, ale pravdou je, že radost z hraní je nakažlivá. A že se sem tam nějaký tón nepovede? Nevadí, rock, boogie, blues, to vše je o spontánnosti, syrovosti a hlavně energii.

Je až neuvěřitelné, že se podařilo nahradit tak osobitou a oblíbenou postavu, jakou byl Dědek. Jeho nástupce Andy Budka je žijící důkaz, že se každý sen může stát skutečností. Vždycky byl velkým fanouškem Katapultu a dnes je jeho součástí. I po těch letech je evidentní, že si užívá každý song, každou chvíli po boku Oldy Říhy. V Budějcích tomu nebylo jinak.

Oslavy na náměstí přitáhly stovky lidí, někteří si hodlali užít celý program, někteří si přišli dát jen svařák a chvíli postát. Kromě Katapultu zahrála například ještě Hudba Praha nebo Orchestr opery Jihočeského divadla doprovodil Josefa Fojtu zpívajícího písně Karla Kryla.

Názory na uplynulých 25 let byly rozmanité a vůbec ne jednotné. „Lidé zapomínají a děti se o tom neučí,“ pokrčila rameny postarší paní, kterou akce, respektive řeči některých lidí zklamaly. „Umíme si jen stěžovat, v tom jsme nejlepší. Stěžovat a házet vinu na ostatní,“ dodala.

Tak či tak, oslavy 25 let svobody v Českých Budějovicích ještě nekončí. Na Gymnáziu J. V. Jirsíka se koná festival s názvem Díky, že můžeme v režii GJVJ a pokud si chcete prohlédnout dobové snímky, navštivte dnes Metropol, kde se od 17 hodin uskuteční beseda s projekcí.

Festival 25 let svobody v Českých Budějovicích

Úterý, 18. listopadu 2014, 14:35

Festival 25 let svobody v Českých Budějovicích
Festival 25 let svobody v Českých Budějovicích

Štítky 25 let svobody v Českých Budějovicích, 17. listopad 1989, sametová revoluce, akce, České Budějovice, svoboda, Budějovická výzva, slavnost, Bohuslava Maříková, Oldřich Říha, Andy Budka, revoluce, Karel Kryl, Jihočeské divadlo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce vzpomínaly na revoluci. Emoce pracovaly naplno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.