Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce v květnu ožijí Majálesem již pojedenácté

Více než sto akcí na třiceti scénách v centru města návštěvníkům nabídne jedenáctý ročník Budějovického Majálesu. Mimo hudby a divadla festival do Budějc přinese také pouliční umění, literaturu, výtvarné umění či sport.

Přestože je Budějovický Majáles největší českobudějovickou kulturní událostí roku, vstup na něj zůstane zdarma. Festivalem město ožije od 12. do 16. května, organizátoři očekávají přes deset tisíc návštěvníků.

Kompletní program festivalu dosud nezveřejnili, ovšem podobně jako v předchozích ročnících chtějí upřednostnit alternativní a méně známé umělce.

„Snažíme se ukázat kulturu v celé její rozmanitosti. Umění není jen několik desítek interpretů, které lidé znají z televize a rádia. Jeho nejsilnějším poselstvím je právě ta úžasná bohatost, to, že se jím může zabývat úplně každý. I proto letos plánujeme dát ještě více prostoru začínajícím umělcům, kteří ovšem mají publiku co nabídnout,“ přiblížil volbu programu hudební dramaturg festivalu Petr Pouzar.

Jedním z hlavních cílů festivalu je rozšířit program do co nejvíce míst a využít i prostory, které obvykle pořadatelé akcí opomíjejí. Organizátoři tak plánují část programu umístit do místních galerií, středních škol, čajoven a na více než patnáct různých venkovních prostranství v centru. Změnit se má i místo, kde festival vyvrcholí sérií koncertů pro několik tisíc lidí na velkém venkovním pódiu.

„Vloni jsme zkusili pódium přesunout dále od města ke sportovní hale. Ukázalo se ale, že prostranství není přizpůsobené velkému množství lidí. Proto se letos znovu vrátíme k tradici pódia na Sokolském ostrově. Rozhodli jsme se také vyjít vstříc obyvatelům centra a zkrátit program na velkém pódiu na jeden den. Po desáté hodině se navíc přesune do vnitřních prostor. Věřím, že to definitivně vyřeší problémy s hlukem,“ příblížil podobu venkovní scény hlavní koordinátor projektu Damián-Ondřej Šulista.

Trojice dramaturgů, kteří program festivalu sestavují, se snaží nejen přivážet nové umělce, ale také dále rozvíjet akce, které v minulosti měly na festivalu úspěch. I letos se tak návštěvníci mohou těšit na průvod masek, který je největší v republice, volbu krále festivalu, autokino, studentské jamování (amatérská vystoupení v ulicích), cestovatelské besedy či filmové projekce. Velký důraz pořadatelé tradičně kladou na mezinárodní rozměr akce - na loňský ročník přijeli umělci ze šestnácti zemí světa.

Organizátoři však bohatý program nepovažují za jediný přínos festivalu. „Za přípravou festivalu stojí více než padesát mladých dobrovolníků, kteří pracují bez nároku na honorář. To z Budějovického Majálesu dělá největší ryze studentskou iniciativu v zemi. Velká část týmu se každý rok obměňuje - řada z lidí, kteří stáli u zrodu festivalu, již v kultuře mnoho let úspěšně pracuje. Myslím, že pro každého mladého člověka je festival úžasná příležitost, jak získat zkušenosti v době, kdy by mu praxi nikdo nenabídl,“ popsal složení týmu osmnáctiletý Šulista.

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Majáles, České Budějovice, kulturní program, květen 2014, festival, majáles, umění, divadlo, výtvarné umění, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce v květnu ožijí Majálesem již pojedenácté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.