Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějčáci můžou dnes prožít Galerijní noc

Malíř Kája Saudek, fotograf Robert Vano, módní návrhářka Liběna Rochová. I s těmito autory se můžete setkat na Galerijní noci 2014, která se dnes uskuteční v Českých Budějovicích. Jedné z nejvýznamnějších kulturních událostí letošního roku se zúčastní deset institucí.

Akci pořádá Alšova jihočeská galerie za finanční podpory statutárního města České Budějovice a program je vskutku pestrý. Na své si přijdou jak rodiny s dětmi, tak milovníci klasické hudby, obdivovatelé motocyklů, dobrého jazzu a hlavně kvalitní kultury.

A kam jít? To je těžké, vše se prostě stihnout nedá. Snad jen trocha doporučení, i když vybrat je složité… pro každého je něco.

Dům umění (náměstí Přemysla Otakara II. 38)

Již od 10 hodin probíhá workshop módní návrhářky Liběny Rochové, na který naváže ve 20 hodin vernisáž výstavy Architektura v oděvu.

Galerie D9 (Dukelská 9)

V 18 hodin proběhne vernisáž výstavy Rozpohybuj svět, na kterou naváže od sedmi večer workshop pro děti, od 19.30 hodin pak přednáška Lukáše Gregora a celý program zakončí ve 23 hodin hudební koncert.

Jihočeské motocyklové muzeum (Piaristické náměstí)

Tak tady si zvláště pánové přijdou na své… Na Piaristickém náměstí ‚přistanou‘ historické mašiny. Slyšet (a často i cítit) burácející traktor ze začátku 20. století je prostě pecka. Na 100 let staré motorky se také dostane, pochopitelně všechno proběhne za přítomnosti odborného výkladu pana Hošťálka.

Galerie Pod kamennou žábou (Piaristické náměstí)

Zatímco pánové mohou obdivovat vůni benzinu u motorek, děti a maminky si přijdou na své o pár metrů vedle, kde Jihočeské divadlo uvede od 19 hodin premiéru rodinného divadelní představení v režii Petra Haška s názvem Quijote. Následovat bude poetický kabaret Virgule.

Dominikánský klášter (Piaristické náměstí)

Ještě chvilku zůstaneme na Piarisťáku. V klášterním kostele Obětování Panny Marie proběhne pět koncertů vážné hudby, první začíná v 18.30 hodin. Můžeme se těšit na špičkové interprety.

Galerie Měsíc ve dne (Nová 3)

Návštěvníci se mohou těšit na jazzový koncert, od 20 hodin na přednášku Petra Brožka a koncert berlínské kapely Tigerhead. Program zakončí ve 23 hodin komentovaná prohlídka výstavy fotografa Evžena Sobka.

Komorní galerie u Schelů (Panská 7)

V galerii právě probíhá exkluzivní výstava ještě nikdy nevystavovaných kreseb výtvarníka Jiřího Anderleho. Těšit se můžeme na četby z jeho knih a také na hudební vstupy kapely Thomband.

Dům u Beránka (Krajinská 35)

Program zahájí v 18 hodin vernisáž fotografického intermezza Láska k vlasti, následuje například program Jana Nepomuka Piskače a dvě hodiny po půlnoci se dočkáme i Nonkonformní seznamky.

Galerie Nahoře (DK Metropol - 2. patro)

I pokud se ve světě fotografie přímo nepohybujete, určitě vás osloví jméno Robert Vano. Se světoznámým fotografem se můžete setkat v 18.30 hodin, nebo v devět večer. Návštěvu nejvýraznější fotografické galerie ve městě jistě zpříjemní vystoupení kytarového kvarteta Fortet.

Alšova jihočeská galerie - Wortnerův dům (U Černé věže 22)

Alšova jihočeská galerie nabídne (kromě jiného) významného českého malíře a komiksového kreslíře Káju Saudka. Komentované prohlídky začínají ve 20 a 22 hodin. Do říše komiksu vás zavede i Kabaret Kajbar.

Kompletní program v tištěné podobě naleznete na radnici v ‚íčku‘ a určitě při vstupu do každé z výše uvedených galerií. Veškerý program je zdarma, tak neseďte doma...

Napsal Daniel Turek
Foto: Jana Jurčová

Štítky Galerijní noc, České Budějovice, Alšova jihočeská galerie, kultura, galerie, koncert, fotograf, Kája Saudek, Robert Vano, Liběna Rochová-Svobodová, vernisáž, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, dům, Piaristické náměstí, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci můžou dnes prožít Galerijní noc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.