Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budějčáci dají v neděli sbohem Paní Zimě

Již tuto neděli od 15 hodin proběhne akce s názvem Vynášení Morany. Přijďte vyprovodit spolu s občanským sdružením TVOR zimu z Českých Budějovic. Morana bude vynesena ´za hradby města´, poté zapálena a utopena v řece Malši. Zpátky se už všichni vrátí s jarem.

Vynášení Morany je starodávný pohanský zvyk, který vypráví o radosti z toho, že končí nadvláda mrazu a hladu a nastupuje nový sluncem prozářený čas.

Za veselého zpěvu Carmínčat a Vespere Vestis pod vedením Jany Vortnerové a doprovodu muzikantů Formátu A5 - Jana Kadlece a Tomáše Vávry - vyprovodíme Paní Zimu z Českých Budějovic a společně přivítáme jaro. Nebude chybět ani dobrý čaj pro zahřátí.

Průvod vyrazí z Piaristického náměstí směrem na náměstí Přemysla Otakara II. a následně úzkou Solnou branou ke slepému rameni. Poté bude pokračovat po nábřeží řeky Malše směrem ke Zlatému mostu u KD Slavie, kde bude Morana před očima diváků zapálena a vhozena do řeky, jako symbol odchodu zimy.

Jaro, líto, živou větvičku, symbol života si průvod přinese do města zpátky stejnou cestou na Piaristické náměstí do Galerie Pod kamennou žábou.

Den před vynášením Morany, tedy v sobotu 16. března mezi 14. a 17. hodinou, mají pořadatelé připravenou výtvarnou dílnu v Galerii Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí, kde se veselou tvořivou prací všichni připraví na společný průvod.

Během dne budou připraveny koláčky od pekařky Mirky. Nejen děti, ale i dospělí si budou moci vytvořit vlastní líto (větvička, která symbolizuje jaro, nový život) a donést tak jaro až domů, nebo jarní rozkvetlou korunu či skřivánka do nedělního průvodu.

Tisková zpráva

Štítky Vynášení Moravy, loučení se zimou, České Budějovice, Morana, Malše, jaro, Jan Kadlec, Tomáš Vávra, Zlatý most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci dají v neděli sbohem Paní Zimě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.