Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adventní trh na Hluboké dýchal Vánocemi

Advent dorazil nejen do Budějc, ale i do okolních obcí a městeček. Jedním z nich byla i Hluboká nad Vltavou, kde se, jako již tradičně každý rok, konal v neděli 2. prosince adventní trh v Knížecím dvoře.

Na trhu byly i letos především stánky s občerstvením, kde si návštěvníci mohli dát punč a sladké i slané dobroty. Zastoupena byla také lidová řemesla, například košíkářství, svíčky z včelího vosku, dřevěné hračky, ručně malovaný textil, nechyběly ani adventní svícny a věnce.

Prohlížení zboží ve stáncích zpříjemňoval živý hudební doprovod, hrající vánoční koledy. Uprostřed nádvoří se návštěvníci spokojeně hřáli u ´středověkého´ ohně, udržovaného Sborem dobrovolných hasičů Hluboká nad Vltavou. Hlavně děti se zájmem nakukovaly do kádí s živými kapry a všichni oceňovali příjemně ´staročeskou´ atmosféru trhů.

„Zachování tradičních adventních prvků a také určitou stylovost toho, co trh nabízí, považuji dlouhodobě za jeden z hlavních motivů a důvodů, proč trh pořádám. Komerční výrobky na našem trhu lidé nenajdou, ale věřím, že o to víc si užijí pohodovou atmosféru, kterou vyvolává i historický vzhled starého dvora, který býval ´úřednickým´ nebo správcovským domem rodu Schwarzenbergů a svůj historický styl si naštěstí zachoval,“ uvedl pro Budějckou Drbnu Petr Píša, provozovatel Kulturního centra a kina Panorama a také organizátor hudebního festivalu Hudební léto Hluboká.

„Na trhu mají místo a možnost prodávat nejen drobní řemeslníci a obchodníci, ale také hlubocké spolky, například hlubočtí hasiči, pěvecký sbor Záviš, své výrobky prezentují děti a učitelky z mateřské a základní školy, letos poprvé se zde svým stánkem představil i hlubocký Rotary Club,“ doplnil informace Petr Píša.

Zpestřením adventních trhů mohla být také návštěva prodejní výstavy Vánoční inspirace v Galerii Knížecí dvůr. Krátce po 16. hodině ožilo prostranství mezi Knížecím dvorem a hotelem Záviš veselým řáděním čertů, kteří se pak v rozverném čertovském průvodu, následováni dětmi a jejich rodiči, vydali na cestu k ZOO Ohrada.

Tam na nádvoří loveckého zámku čekal na děti zajímavý program plný andělů, čertů, pohádek, překvapení a samozřejmě nechyběl ani příchod Mikuláše, který děti obdaroval sladkostmi. Děti si tak užily předpremiéru ´opravdového´ čertovsko-Mikulášského dne, který na ně čeká už velmi brzy.

Štítky adventní trh, Knížecí dvůr, Hluboká nad Vltavou, dvůr, Vánoce, České Budějovice, Petr Píša, sbor dobrovolných hasičů, Rotary International, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adventní trh na Hluboké dýchal Vánocemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.