Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trpělivost a odpuštění - téma české premiéry, kterou uvede Jihočeské divadlo

Příběh o obyčejných lidských věcech, sousedských vztazích, majetku, nevyjádřené lásce či vztahu otce a syna. Pryč z Mullingaru, to je druhá činoherní premiéra letošní sezóny Jihočeského divadla.

Romantickou komedii Pryč z Mullingaru z prostředí irského venkova režíruje Radovan Lipus, který v roce 2012 inscenoval v Jihočeském divadle úspěšnou hru Hostina dravců. „Vracím se rád do Českých Budějovic. Je pravda, že spousta věcí se v divadle změnila, ale líbí se mi, že dychtivost a chuť pracovat tu zůstala,“ prozradil režisér.

„Dřív se v Jihočeském divadle hrálo hodně irských her. Oni mají své kouzlo a svérázný humor. Outside Mullingar je současná hra Johna Patricka Shanleyho, která měla premiéru v roce 2014 na Broadwayi. Česká premiéra je nachystána v Jihočeském divadle na pátek 13. listopadu v 19 hodin,“ prozradila dramaturžka Olga Šubrtová.

John Patrick Shanley je americký autor irského původu. V jeho hrách se velmi často objevují postavy z okraje společnosti hledající naději pro svůj další život. Za hru Pod vlivem úplňku získal Oscara a celosvětový úspěch sklidil dramatem Doubt (Pochyby), za kterou obdržel nejen Pulitzerovu cenu, ale i Drama Desk Award a Tony Award.

„Hra je náročná jednak na kulisy, scéna je obrazná, má v sobě onu irskou krajinu, a jednak pro herce. Ti téměř za dvouhodinové představení nesejdou z hlediště,“ konstatoval Radovan Lipus.

V hlavních rolích se představí Jan Dvořák, René Šmotek, Daniela Bambasová a Lenka Krčková, která prozradila, že jí role byla ušita přímo na míru. „Když jsem dostala tuto roli, bylo to pro mě jako bych obdržela od Jihočeského divadla dárek. Doma mi po přečtení textu byla položena otázka, jak je možné, že mě autor znal. Postava Rosemary, kterou hraji, je neuvěřitelně silná osobnost, která trpělivě vyčkává na ten svůj správný čas. Celý příběh v sobě nese velké poselství o tom, jak je důležité naslouchat přírodě a řídit se srdcem. Poslouchat pravdu, která tady na tom světě je.“

Reprízy této inscenace jsou nachystány na 16. i 26. listopadu a na 3. a 9. prosince.

Štítky Jihočeské divadlo, premiéra, Mullingar, vztah, John Patrick, John Patrick Shanley, České Budějovice, Jan Dvořák, Daniela Bambasová, Ceny Oscar, Broadway, Pulitzerova cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trpělivost a odpuštění - téma české premiéry, kterou uvede Jihočeské divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.