Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt Archa naděje připomene tragický příběh Židů prchajících z Čech

Jihočeské divadlo chystá multižánrový projekt Archa Naděje, jehož program se rozběhne koncem listopadu a jeho součástí bude i světová premiéra stejnojmenné divadelní hry. Projekt připomene tragický osud posledních židovských uprchlíků, které nacisté pustili z okupovaného Československa. Útěk však skončil potopením lodi Patria u břehů Haify 25. 11. 1940.

Divadelní hra bude mít premiéru 18. prosince. „Scénář k divadelní hře Archa naděje napsal scénárista Martin Vačkář, který se nechal inspirovat deníkem pana Karla Brandýse, který je k pročtení na stránkách projektu. Finální podoba scénáře byla upravena pro potřeby Jihočeského divadla,“ přibližuje projektová manažerka Markéta Šulistová.


Projekt Archa naděje, to ale není jen divadelní představení. „Projekt zahrnuje i edukativní programy, které jsou určené pro žáky vyšších ročníků základních škol. Přednášky jsou pořádané ve spolupráci s Mezinárodním křesťanským velvyslanectvím v Jeruzalémě, pobočkou v České republice - ICEJ, a jsou tematicky zaměřené na problematiku exodu židovského obyvatelstva kolem roku 1940 a obecněji na téma holocaustu. Do edukativních programů patří i beseda s autory divadelní hry - scénáristou Martinem Vačkářem, autorem hudby Alešem Březinou a režisérkou Janou Kališovou. Dále proběhne beseda s významným dokumentaristou panem Pavlem Štinglem a promítání jeho dokumentárního filmu Příběh trosečníků Patrie,“ doplňuje Markéta Šulistová.

Ani to ale stále není vše. „Součástí projektu je i výstava Archa naděje, kde budou vystaveny plastiky a reliéfy akademického sochaře Michala Moravce. Součástí výstavy jsou unikátní ilustrace, dokumenty a úryvky z deníku Karla Brandýse. Výstava bude otevřena veřejnosti v Galerii Mariánská od 27. 11. až do konce února příštího roku,“ uzavírá Markéta Šulistová.

Pokud vás tento projekt zaujal a chtěli byste navštívit nějakou z jeho částí, nepřehlédněte webové stránky www.archanadeje.cz, kde naleznete přesná data a místa všech akcí spojených s Archou naděje.

Štítky projekt, Česko, divadelní hra, Jihočeské divadlo, Československo, Haifa, Patria, Aleš Březina, Jana Kališová, Jeruzalém, premiéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Archa naděje připomene tragický příběh Židů prchajících z Čech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.