Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ansámbl Jihočeského divadla představí divadelní kavárna Kuloár

Při bloumání městem objevila Budějcká Drbna zajímavé prostory k posezení i pobavení. Zákulisí divadla odkrývá svými pořady divadelní kavárna Kuloár, která vznikla v březnu vedle vchodu do Jihočeského divadla. Drbna nelenila a vyzvěděla o nových prostorách víc od provozního Davida Matějíčka, který několik let předtím působil v Café Klubu Slavie.

Jak si se z Café Klubu Slavie dostal k provozování divadelní kavárny?
Po čtyřech letech provozování klubu se tým začal rozpadat, proto nastal čas na změnu, a tak, když jsem se dozvěděl o výběrovém řízení na provozního kavárny, jsem si řekl, že to zkusím. Šel jsem se sem poprvé podívat v prosinci, v době, kdy se prostory rekonstruovaly. Místo se mi zalíbilo, tak jsem se do výběrového řízení přihlásil. Renata Lederová je spolumajitel a spolutvůrce konceptu. Má na starosti kromě všeho hlavně estetickou stránku kavárny a řeší všechny dobroty, které nabízíme.

Prostory kavárny jsou tedy úplně nově vybudované?
Ano. Dřív tady býval dvůr a divadlo se rozhodlo, že tady chce mít svojí divadelní kavárnu. Funguje i divadelní klub, který je ale z druhé strany budovy JD. Tady v těch prostorách se vybudovala nová kavárna, je tu Atelirer 3D, přestěhoval se sem Kredance a na půdě vznikla nová komorní scéna JD.

Výběrové řízení si vyhrál, prozradíš, s jakým konceptem si přišel, že se tak stalo?
Předložil jsem návrh na navázání tradiční kavárny, která kdysi fungovala naproti divadlu. Byla to kavárna Slávie. Vymysleli jsme název Kuloár. Označuje se tak boční chodba v divadle. Chceme díky této kavárně propojit instituci divadla s realitou potencionálních diváků tam venku.  Přišli jsme s myšlenkou tvoření kultury malých forem. S myšlenkou natáhnout do divadla mladé publikum a nechat ožít tento prostor nejen prodejem dobré kávy, ale i kulturně. Rozhodně jsme se chtěli odklonit od hipsterských kaváren, které jsou teď velmi populární, ale pro mě osobně hodně studený.

Co to znamená?
Jsme divadelní kavárna, to znamená, že například naše obsluha bude znát repertoár divadelních představení. Bude vědět o akcích, které divadlo připravuje a bude ochotna si s návštěvníky o tom popovídat.

A funguje to tak?
Funguje. Také se nám podařilo jako obsluhu získat herečku činohry JD Tatáňu Kupcovou a teď jednáme i s Terezou Vítů, která by zde ráda pracovala. To znamená, že naše kavárna není jen o nabídce, ale i o lidech, které tu pracují nebo se tu pohybují. Nad námi se nachází nová scéna a herci tu neustále korzují i v kostýmech, takže návštěvník, který si sem přijde dát kávu, najednou pronikne za oponu divadla. Stane se jeho součástí. K tomu odkazuje i naše logo, na kterém je slečna, která odhrnuje oponu.

Co se týče kultury, už nějaké akce proběhly? Kde se o nich čtenáři dozví?
Nedávno jsme zahájili pravidelné akce. Ve čtvrtek jednou za čtrnáct dní se zde budou odehrávat pořady, které se budou týkat hlavně divadla. Začali jsme úzce spolupracovat s Ateliérem 3D, který tu bude pořádat například divadelní kurzy, budeme dělat i hudební produkci. Vystoupili zde členové sboru opery JD i herci z činohry či baletu.  Proběhla s nimi diskuze v rámci zahájení divadelní sezóny. Člověk se díky tomu dozvěděl o tom, jak náročné je například dělat balet. Promluvil i ředitel JD, od kterého jsme slyšeli věci, které bychom se jinak neměli šanci dozvědět.

Znamená to, že se tady budou pořádat pouze akce, které budou úzce spojeny s divadlem?
Nejenom. Chceme, aby se ten program střídal. Budeme zvát umělce nejen z divadelního světa, ale jde nám hlavně o to, aby člověk mohl nahlédnout za oponu divadla. Chceme lidem ukázat, že divadlo není jen instituce, ale že to tady žije.

Bude kavárna spolupracovat i na kulturních akcích, které se každoročně v Budějovicích odehrávají? Jako třeba Majáles nebo Festival pouličního umění?
Stoprocentně. Nějak se k tomu ten prostor i sám nabízí, vzhledem k tomu, že se nachází v budově divadla. Už jsme zde zahájili výstavu Jihočeský výlov a určitě bychom chtěli pořádat i nějakou další.

Je možné, aby zde vystavoval i člověk, kterého třeba jen baví fotit nebo malovat?
Samozřejmě. Nebazírujeme pouze na akcích nebo výstavách, které se budou týkat divadla, ale hlavně se budou hodit k tomuto prostoru.

Takže, když bude mít třeba nějaký Budějčák nápad uspořádat zde třeba své autorské čtení nebo výstavu, je možné se domluvit?
Určitě. Ničemu se nebráníme. Je možné sem přijít a domluvit se. Já jsem tady téměř pořád, rád tu pracuji. Funguje tu wifi, vaříme dobrou kávu a máme širokou nabídku čerstvých limonád nebo speciálních čajů. Každou středu také pečeme domácí vafle, ale to se tu pak pracovat moc nedá, protože tak krásně voní, že musím neustále ochutnávat (směje se).

Ještě jednou tedy, kde je možné se o akcích v kavárně dozvědět?
Zatím fungují jen FB stránky a potom všechny akce jsou vypsány v programu Jihočeského divadla. 

Štítky kavárna, divadlo, Jihočeské divadlo, výstava, Drbna.cz, výběrové řízení, káva, herec, Tereza Vítů, majáles

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ansámbl Jihočeského divadla představí divadelní kavárna Kuloár  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.