Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Taneční orchestr Variant se představuje v novém složení

PR článek

Taneční orchestr Variant, kapela, kterou si oblíbili diváci nejen v Českých Budějovicích a celém Jihočeském kraji, ale i na mnoha dalších místech Čech a Moravy, stejně jako v zahraničí, vstupuje do své 41. sezony v novém obsazení. Proč v novém? Ptáme se kapelníka Variantu Václava Knotka.

Už při pojmenování kapely Variant jí její praotcové dali do vínku budoucnost plnou variant a to také skutečně kapelu provází od jejího založení. První větší výměna muzikantů proběhla v roce 1996, další potom v roce 2006. Tenhle desetiletý cyklus se opět naplnil letos a předpokládám, že stejně jako při předchozích cyklech, se Variant posune opět minimálně o level výš. Tu první výměnu měla na svědomí špatná ekonomická situace kapely, druhou generační výměna. Tu třetí má na svědomí, dnes se používá výraz vyhoření, projevující se zejména rutinérstvím, což já moc nemusím, a v neposlední řadě ztráta důvěry a zhroucení vztahů se zatupující agenturou.

Zdálo by se, že v Českých Budějovicích nebude tolik talentovaných muzikantů, aby tady mohlo souběžně fungovat více dobrých orchestrů. Vezměme v úvahu dnes již legendární Metroklub, Black Tower a v neposlední řadě i nový orchestr sestavený z bývalých členů Variantu. A teď ještě nový Variant?

Nezapomínejme, že v Budějovicích je Konzervatoř s velmi dobrou tradicí a ta každý rok vypustí do světa celou řadu dobrých muzikantů. Je třeba je pouze oslovit a dát jim šanci. Právě oni přináší do kapely ten potřebný náboj a chuť něco nového vytvářet. Ve spojení se zkušenými matadory hudební scény je to ideální kombinace. A jako vždy je to hlavně „o lidech“. Jsem toho názoru, že dobrých muzikantů je tady dost, jenom je třeba je najít. Někdy se ozvou i sami, což vítám, protože je spousta těch, kteří mají v muzice co říct a ne o všech se včas dozvíme.

S čím, nebo přesněji s kým tedy Variant přichází do nové plesové a vůbec kapelní sezóny?
Především s brilantní rytmikou v čele s bubeníkem a novým manažerem orchestru Zdeňkem Koubkem. Budějovičtí a nejen oni si možná vybaví některá, z velmi žádaných, vystoupení originálního bubenického souboru Wild Sticks, složeného z jeho žáků z českobudějovické Konzervatoře. Klávesy obstará Tomáš Marhoun absolvent konzervatoře a jako alternace student brněnské JAMU, obor klavír,  Dalimil Štěrba. Basová kytara patří jedné z nejvýraznějších osobností v oboru, Petru Bidlovi, absolventu státní konzervatoře, kterého alternuje student Pražské Konzervatoře Jan Heřman. Post kytaristy obsadil  Vítězslav Heřman, rovněž absolvent státní konzervatoře a čerstvý otec krásné dcery.
Dechovou sekci jsme zmenšili ze čtyřech na tři členy. Trubka Jan Hlaváč - konzervatoř Jaroslava ježka, jako alternace Zdeněk Zavřel. Tenorsaxofon Marek Buble - konzervatoř Jaroslava Ježka, jako altnernace Martin Vaverka nebo Jan Tříska - konzervatoř Jaroslava Ježka  - a pozoun Martin Čuta - konzervatoř České Budějovice.
Za pěvecký mikrofon k nám z Prahy dojíždí absolventka Pražské konzervatoře a členka kapely BalageBand Oty Balage, Tereza Kopáčková, její parťačkou na scéně je Bohunka Potůčková, posluchačka finalistky první soutěže X-faktor 2008 a hudební pedagožky Pavlíny Ďuriačové, a mužský element zastupuje Michal Rychtařík, který na jevišti rozhodně není žádným nováčkem. Členové kapely doprovázeli/doprovází: Karel Gott, Hlas Československa, Tonya Greaves – Monkey Business, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, BalageBand.


Kapela parametrů Tanečního orchestru Variant asi nepracuje bez pevného zázemí. Jak je to ve vašem případě?
Jsem rád, že tahle otázka padla. Pod svá křídla Taneční orchestr Variant velmi ochotně přijala kulturní agentura Production1 s Janem Zdeňkem v čele a nabídla nám nejen technickou podporu, ale i manažerskou, což je pomoc nedocenitelná. Plánů máme spoustu a přiznám se, že jsem si připadal při první schůzce konané v téhle agentuře, jako když jsem kdysi v oboru začínal. Vládne tam úžasná tvůrčí atmosféra a jen za dvě hodiny trvání naší první schůzky se zrodilo tolik plánů a nápadů, že jsem zapochyboval, že se tohle všechno může zvládnout. Na to mi Jan Zdeněk s pobaveným úsměvem odpověděl, že je přece důležité mít vysoké cíle. A to zní nejen moudře ale i optimisticky.

Kde inovovaný Variant uslyšíme?
Díky značně nekorektnímu rozchodu s předchozí agenturou kapela bohužel přišla o většinu kontaktů na pořadatele a je především na nich, zda budou akceptovat změnu produktu, který jim D.J.M. Agency nabídne místo Variantu.
Několik plesů máme v lednu 2016 mimo Budějovice, ale ještě nejsou podepsány smlouvy, tak bych nerad předbíhal a v únoru se dvanáctého určitě uvidíme na Svíčkovém plese v Armáďáku. Ostatní hry jsou zatím rozjednané, ale určitě se jejich termíny včas objevní na stránkách kapely www.variantcb.cz nebo na FB. Nějaké akce jsou již avizovány na jaro a léto, takže Variant určitě nikam nemizí.

Přejeme novému Variant bezproblémový restart a co nejvíce příležitostí k setkání s diváky nejen na tanečních parketech. Kapela, která nepopiratelně patří již čtyřicet let k Budějovickému rodinnému stříbru, si takové přání jistě zaslouží.

Štítky variant, orchestr, nové složení, hudební skupina, České Budějovice, Václav Knotek, Česko, Morava, Jaroslav Ježek, Jihočeský kraj, Pražská konzervatoř, Karel Gott, Jan Tříska, Jan Hlaváč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taneční orchestr Variant se představuje v novém složení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.