Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sezóna je na konci. Některé památky jsou ale otevřeny i v zimě

Dávno pryč jsou doby, kdy hrady a zámky touto dobou uléhaly k zimnímu spánku a turistům nezbývalo nic jiného, než se těšit na jaro, až začne nová sezóna. Mnoho památek, a to i na jihu Čech, v posledních letech nabízí zimní prohlídkové trasy. Nejinak tomu je i letos!

Zámek Hluboká

Podívat se můžete například na zámek Hluboká, který zimní prohlídky poprvé představil před osmi lety. „Návštěvníci zavítají do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů. Trasa vede z Hamiltonova salonu kněžny Terezie, přes Kuřácký salon do Tereziiny Malé jídelny, dále pokračuje Loveckou jídelnou a Přípravnou do Malé jídelny Dr. Adolfa a vrcholí v jeho třech dalších místnostech - Pracovně, Obývacím pokoji a končí v Ložnici. Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale též porcelánu, grafických listů nebo tapisérií. Raritou je i splachovací toaleta z počátku 20. století. Poslední majitel, Dr. Adolf Schwarzenberg, obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval se svou manželkou Hildou před nacisty do zámoří,“ popsala mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

Zimní trasa na Hluboké je přístupná denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Hrad Rožmberk

Zimní nabídku jihočeských památek před lety rozšířil i majestátní hrad Rožmberk, kde je možné nahlédnout do soukromí šlechtické rodiny Buquoy. „Kolem poloviny 19. století nechal Jiří Jan Jindřich Buquoy upravit pokoje ve druhém patře hradu k obytným účelům. Díky nedávné nákladné rekonstrukci jsou zpřístupněny jídelna, salon, herna a pracovna. Pokoje jsou během zimy temperovány. V případě příznivého počasí je součástí prohlídky i výstup na Anglickou věž.“

Na Rožmberk se můžete vypravit od listopadu do března denně kromě pondělí. V týdnu v 11 a 13 hodin, o víkendech od 10 do 15 hodin. O Vánocích je hrad uzavřen.

Zámek Český Krumlov

Oblíbeným zimním cílem turistů se stalo také Hradní muzeum, které naleznete na druhém nádvoří českokrumlovského zámku. Bylo vybudováno před více než pěti lety v takzvaném Hrádku. „Expozice Hradního muzea má, na rozdíl od standardních muzeí, charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín. Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství z 19. století, zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami,kinematograf promítající schwarzenberské filmy či rozměrný model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století. Příjemnou atmosféru dokresluje kavárna,“ uvedla Jitka Skořepová.

Hradní muzeum není jen sezónní záležitostí. Otevřeno je celoročně od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. U Vánocích je muzeum uzavřeno.

Hrad Nové Hrady

Láká vás výlet na Nové Hrady? I tady si jistě přijdete na své! Zimní prohlídky na hradě vás zavedou do Bytu panského úředníka. Nechybí autentický nábytek z pozůstalosti místního lékárníka. Zajímavostí je i sbírka impresionistických krajin z přelomu 19. a 20. století. Prohlídky se konají pouze ve středu a v pátek od 14 hodin.

Třeboň

Přístupný bude také zámek v Třeboni a to v úterý od 14 hodin. Zajímavostí je, že se nabídka liší v lichých a sudých týdnech. V lichý týden vás čeká první prohlídková trasa představující Rožmberské renesanční interiéry, v sudý týden prohlídkový okruh Soukromá schwarzenberská apartmá.

A když bude v Třeboni, nezapomeňte na Schwarzenberskou hrobku. Ta bude veřejnosti přístupná každý čtvrtek od 14 hodin.

Dívčí kámen

Kam dále vyrazit? Stále ještě můžete navštívit například hrad Dívčí kámen, který je otevřen od svítání do soumraku. Na webových stránkách této památky jsou jednotlivé pojmy vysvětleny - soumrak = přestáváte moci číst noviny s běžným tiskem, svítání = již můžete číst noviny s běžným tiskem. Jakmile ale napadne sníh nebo se vytvoří led, zůstaňte raději doma.

Štítky zámek, zima, hrad, Zámek Hluboká, muzeum, Česko, Adolf ze Schwarzenbergu, Třeboň, Hrad Rožmberk, Vánoce, Jiří Jan Jindřich z Buquoy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna je na konci. Některé památky jsou ale otevřeny i v zimě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.