Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Loutka v životní velikosti poprvé stane na prknech slávy u nás na jihu

Příběh o lásce, vědě a motorové pile. Horor, u kterého se budete bát, je letošní první premiérou, kterou uvede v sobotu Malé divadlo v Hradební ulici. Je to již druhé referenční představení evropského projektu Platform SHIFT+.

Platform SHIFT+ je čtyřletý mezinárodní projekt deseti evropských divadel, jehož cílem je výzkum a vývoj divadelní tvorby pro diváka ve věkové kategorii od třinácti let. Jedná se o zapojení moderních digitálních technologií do divadelního díla určeného tomuto publiku.

Malé divadlo v rámci tohoto projektu zpracovalo příběh šíleného vědce Viktora Frankensteina. „Na úplném začátku stál nápad obsadit do hlavní role loutku v životní velikosti. Což je zvláštnost, kterou v žádném jiném českém divadle neuvidíte,“ řekl režisér a scénárista Malého divadla Janek Lesák. „V českém prostředí je loutka velice oblíbená a má tradici, ale nejedná se o loutku v životní velikosti. Já jsem se s ní setkal poprvé v Anglii, kde jsem se inspiroval,“ prozradil druhý režisér hry Frankenstein Tomsa Legierski, kterého si k inscenaci Janek přizval. „Tomsu jsem požádal o spolupráci na hře hlavně kvůli tomu, že je skvělý mim a patří mezi přední české pohybáře. Takže on se stará hlavně o režii loutky, kterou řídí čtyři herci, a já režíruji celek,“ komentoval Janek.

Loutku monstra animují herci Budlana Baldanová, Dana Chroustová, Petr Hubík a Václav Marhold. „Než jsme začali zkoušet, tak museli všichni čtyři projít dvoutýdenním workshopem, na kterém se učili s loutkou pracovat,“ prozradil Tomsa Legierski.

Jako doktor Frankenstein tvořil od nuly svého umělého člověka, tak i scénograf Jan Brejcha sestrojoval loutku životní velikosti. „Během roku přišel s několika jejími prototypy. Nebyla to lehká práce, protože nebylo nikoho, kdo by s podobně obří a komplikovanou loutkou měl zkušenosti, ale nakonec se dílo povedlo. Teď ještě neustále pracujeme na vyčištění gest a výrazů animátorů,“ řekl Tomsa Legierski.

Ve hře uvidíte i baletku Kateřinu Varon, čtyřčlenný operní sbor a dvě varhanice. Zajímavé bude představení i po stránce hudební. Tu má na svědomí Jan Čtvrtník, který elektronicky přepracoval hudbu Johana Sebastiana Bacha.

Štítky projekt, Metzlův dům, představení, Johann Sebastian Bach, Jan Brejcha, Anglie, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loutka v životní velikosti poprvé stane na prknech slávy u nás na jihu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.