Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turistická sezona z pohledu jihočeských památek? Velmi úspěšná!

Letošní rok lidé doma neseděli. Mnozí využili krásné letní počasí k návštěvě třeba i několika jihočeských památek. Výsledkem je velmi úspěšná sezona! Do konce září přišlo na památky v Jihočeském kraji ve správě Národního památkového ústavu 999 725 platících návštěvníků.

„Oproti loňskému roku je to nárůst o tři a půl procenta,“ zmínil Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích (NPÚ ÚPS ČB) a dodal: „Výnosy ze vstupného za stejné časové období činí 93,4 milionu korun. Hlavní sezóna končí v letošním roce výjimečně až v neděli 1. listopadu 2015, takže aktuální číslo návštěvnosti jihočeských památek k polovině října, které již překročilo hranici 1 034 456 návštěvníků, ještě naroste.“

Nejvyhledávanější památkou byl tradičně českokrumlovský zámek. Za ním se umístily zámky Hluboká a Červená Lhota. Velký nárůst návštěvníků zaznamenal hrad Zvíkov - oproti loňskému roku dorazilo o 32 procent více turistů. Povedenou sezonou se může pochlubit i zámek v Dačicích, který vyhledalo o 22 procent více turistů.

Národní památkový ústav i v letošním roce uspořádal velké množství kulturních akcí, které měly u turistů velkou odezvu. Kulturní a společenské aktivity využilo vice než 80 tisíc lidí. Akcí bylo na jihočeských památkách pod správou NPÚ více než 500! Také proběhlo 40 výstav.

„Tradiční nabídku pořadů, v níž nechyběly kostýmované, noční i speciální prohlídky, divadla, koncerty, šermířská vystoupení, hradní slavnosti nebo přednášky, obohatilo též několik letošních výročí, vztahujících se k zámkům Červená Lhota, Třeboň či Dačice. Hrad Landštejn se připojil k připomínce 600 let od upálení mistra Jana Husa. Zámek Kratochvíle byl vlajkovou lodí projektu Po stopách šlechtických rodů - Velká hradozámecká inventura,“ zmínila mluvčí NPÚ Jitka Skořepová.

Za zmínku také stojí, že jsou jihočeské památky stále velmi oblíbené mezi zamilovanými páry. Celkem se zde uskutečnilo 445 svateb - nejvíce tradičně na zámku Hluboká.

Tento týden více než polovina jihočeských památek stále nabízí celotýdenní provoz. Navštívit můžete Český Krumlov, Hlubokou, Jindřichův Hradec, Nové Hrady, Rožmberk, Třeboň a Zlatou Korunu. „Stejně jako v loňském roce budou mít ve středu 28. října 2015 děti a návštěvníci mladší 18 let vstup na základní prohlídkové trasy všech památek spravovaných Národním památkovým ústavem zdarma. Během podzimních prázdnin 29. - 30. října 2015 mohou návštěvníci zavítat na téměř všechny jihočeské památky. K výše zmíněným se přidá ještě Červená Lhota a Landštejn,“ dodala Jitka Skořepová.

Jaké akce vás tento týden čekají? Na zámku Hluboká se v úterý 27. října uskuteční komentovaná prohlídka se zaměřením na sbírky tapisérii s odborným výkladem Kateřiny Cichrové. V neděli pak poté v Jindřichově Hradci oslaví 25 let pěvecký sbor Jakoubek a ve stejný den se na Landštejně uskuteční rej strašidel.

Po památkách se vám ale nebude stýskat ani v zimních měsících. Mnohé z nich - například Hluboká, Rožmberk či Český Krumlov - nabízí zimní prohlídkové trasy.

A jaká byla konkrétní letošní návštěvnost jednotlivých památek? Mrkněme na statistiku od 1. ledna do 15. října: Český Krumlov navštívilo 365 600 turistů a Hlubokou 245 304 turistů. Tyto dva zámky si stále udržují obrovský náskok. Na třetím místě je Červená Lhota - 70 348 návštěvníků. Z dalších zmiňme například Rožmberk (58 227), Domanín (30 700), Nové Hrady (20 351), Třeboň (41 910) či Zvíkov (31 067).

Autoři | Foto

Štítky Národní památkový ústav, Zámek Hluboká, zámek, Zámek Červená Lhota, Jihočeský kraj, Český Krumlov, Třeboň, Jan Hus, Zvíkov, České Budějovice, Dačice, Po stopách šlechtických rodů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezona z pohledu jihočeských památek? Velmi úspěšná!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.