Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Slavnosti Přemysla Otakara II. možná budou i příští rok, zájem mají organizátoři i město

Sázkou na riziko bylo uspořádání Slavností Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté jako vyvrcholení oslav jubilea města. Nikdo netušil, jak na návrat do středověku zareaguje budějcké publikum. To si však cestu na náměstí, potažmo Sokolský ostrov, našlo velmi snadno. Kulturní program byl totiž Budějcím šitý přesně na míru.

„Měla jsem možnost se zúčastnit akcí, které byly realizovány pod záštitou a s finanční podporou Statutárního města České Budějovice a kromě toho, že jsem na ně zaznamenala pozitivní ohlasy, tak jsem se jedné akce mohla zúčastnit také jako členka týmu zastupujícího radnici v rytířském klání. A musím konstatovat, že jsme se pobavili nejen my, ale také diváci. Určitě by bylo pro město přínosné, aby se takové akce staly českobudějovickou tradicí. Konkrétně mám na mysli akce Vltava žije a Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté. Jako uvolněná radní, která má na starosti finance a ekonomiku města, se budu snažit, aby se v rozpočtu pro rok 2016 našly finanční prostředky pro podporu těchto akcí,“ předesílá zastupitelka Lucie Kozlová.

Že bude zájem velký, napověděl už zahajovací koncert německé kapely Corvus Corax, která rozproudila svým jedinečným stylem krev všech návštěvníků náměstí Přemysla Otakara II. a připravila je tak na příjezd královské družiny. Ve stejném duchu se pak nesl i program druhý den na Sokolském ostrově, kde se proti sobě například střetli v rytířském turnaji Přemyslovci a Rožmberkové.

„Podařilo se nám zrealizovat historizující akci, která má ambici zařadit se do šperkovnice stylových akcí v České republice. Sdružení Housova mlýna se postavilo před nelehký úkol, probudit v českobudějovické aglomeraci ducha královských a rytířských slavností. Slavností, které se chtějí stát tradiční součástí zábavy nejen náročného českobudějovického diváka, a to vše za poměrně nepříznivých časových okolností. To si vyžádalo řadu nových přístupů. Jedním z nich je i sdílení stylové zábavy pomocí multimediálních technologií. Jak se to vydařilo? Uvidíme v roce 2016. Osobně jsme byli moc rádi, že pozvání do Budějovic přijali naši kamarádi hudebníci z Německa Corvus Corax. Příjemně nás překvapil počet bavících se diváků při průvodu, rytířském turnaji i historickém trhu. Mnozí z návštěvníků fandili i týmům v soutěžích. Já osobně vysmekávám poklonu týmu postaveného budějovickou radnicí. Nést kůži na trh, to totiž chce nejen odvahu, ale i humor. Ten žádnému ze soutěžících nechyběl,“ hodnotil za hlavního organizátora Petr Nůsek z Housova mlýna

Podobně mluvili i další lidé z organizátorského týmu. „Velmi nás překvapila účast po oba dva dny. V Českých Budějovicích podobné slavnosti pravidelně neprobíhají, a tak jsme si říkali, že by možná nebylo od věci, abychom celou akci zopakovali i v příštím roce. Ze všech stran se nám totiž snášejí jenom pozitivní ohlasy,“ říká David Kovařík z agentury Chilli Production, která se starala o propagaci akce. Shodou okolností právě jeho tým vyhrál v amatérských rytířských hrách a meč, který získal, označil za putovní, takže v případě dalšího ročníku půjde k novým vítězům.

Příští rok se rovněž bude vyhlašovat cena Rytíř roku za nejstatečnější počin uplynulých dvanácti měsíců. Může jít jak o záchranu lidského života, tak i o jakékoliv gesto fair-play. Bude záležet jen na porotě, jaký chrabrý čin vybere.

„Poděkováni za slavnosti si zaslouží jak spolupracující subjekty, tak především zástupci města, kteří vynaložili nemalou energii, a přesvědčili své kolegy na radnici o důležitosti spolufinancování takové akce. Mám na mysli koordinátorku oslav paní Hruškovou a paní náměstkyni Kozlovou. Dík si zaslouží i konzultační tým sestavený panem Schelem a zástupci kulturního dění v Budějovicích. Poklonu bych rád vysmekl Jiřímu Grauerovi, firmě Art4promotion, Chilli Production a mnoha dalším. Jejich úplný výčet naleznete na www.zelezneazlate.cz. A na ty z vás, kteří se umístili v soutěžích na Sokolském ostrově nebo v éteru radiovysílání vyhráli poukaz na návštěvu naší filmové zbrojnice, případně účast ve škole šermu AKA nebo návštěvu na středověké žranici... Nezapomeňte se ozvat, těší se na vás specialisté stylové zábavy Sdružení Housova mlýna a Agentura A.R.G.O.,“ uzavírá Petr Nůsek.

Není sporu o tom, že se Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté povedly. Patřily k největším kulturním akcím letošního roku. Ale je krajská metropole připravena i na jejich další ročník? Užijí si Budějčáci středověký program i mimo oslavy 750 let od založení města na soutoku Malše a Vltavy?

Uvítali byste středověké slavnosti i v příštím roce?

Celkem hlasovalo197 čtenářů

Štítky slavnost, Přemysl Otakar II., České Budějovice, radnice, zábava, mlýn, středověk, Petr Nůsek, Vltava, Lucie Kozlová, Přemyslovci, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Slavnosti Přemysla Otakara II. možná budou i příští rok, zájem mají organizátoři i město  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.