Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Spojte procházku do parku s výstavou o kávě

Oblíbený českobudějovický park Na Sadech se od soboty 3. října stane na týden místem výstavy plakátů s fotografiemi o kávě Plné ruce práce. Plakáty budou zavěšeny na stromy, kde si je kolemjdoucí mohou snadno prohlédnout. Netradiční vernisáž bude týž den v 11 hodin poblíž sochy Vojtěcha Lanny.

„Jihočeská metropole se tak zařadí mezi čtyřicítku míst České republiky, kde výstava ve stejný čas rovněž probíhá,“ říká Josef Korda z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE), která je ve městě pořadatelem akce.

Na 15 plakátech se dozvíte, co je to kojot nebo roya, jak vypadá kávovník či kávová zrna, jak se káva zpracovává. Autorem fotografií je Stanislav Komínek z organizace NaZemi, který navštívil pěstitele kávy v Guatemale a Mexiku. Zjišťoval, jaké dopady na jejich život má zapojení do fairtradových družstev. Tedy družstev, která v duchu názvu Fair trade (spravedlivý obchod) nabízejí pěstitelům a dalším pracovníkům v Africe, Asii a Latinské Americe možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. „Tito lidé zde mají jistotu, že za své zboží dostanou spravedlivou výkupní cenu, která pokryje náklady na takzvanou udržitelnou produkci a zaručí jim důstojný život. Jinými slovy Fair trade zaručuje pro producenty výhodnější obchodní podmínky, jejichž dodržování kontrolují nezávislí auditoři,“ vysvětluje Josef Kroupa.

Výstava se koná během Týdne důstojné práce, neboť Světový den důstojné práce připadá na 7. října.

„V Latinské Americe jsem potkal více než stovku pěstitelů kávy a překvapilo mě, kolik práce se skrývá za naším šálkem kávy a jak málo mohou pěstitelé výkupní ceny ovlivnit. Pokud však spotřebitelé volí fairtradovou kávu, pak za ni pěstitelé dostali spravedlivě zaplaceno a mohou své děti posílat do školy a volit šetrnější způsob pěstování k životnímu prostředí,“ uvedl fotograf a aktivista Stanislav Komínek.

Fairtradová káva od pěstitelů z Afriky, Asie a Latinské Ameriky je dostupná i v České republice. V roce 2013 se zde vypilo 14 milionů šálků kávy a spotřeba roste.

„Každý z nás může spravedlivý obchod podpořit nákupem fairtradových produktů. Dnes je lze dostat v supermarketech, obchodech zaměřených na zdravou výživu, stejně jako v kavárnách a restauracích. Vloni za ně Češi utratili 203 milionů korun. To bylo o 17 procent víc než předloni,“ uvedl Martin Šachta, tajemník Technicko - technologického ústavu VŠTE.

Akce, doplněná ochutnávkou fairtradových výrobků, je součástí celorepublikového happeningu Výstava na stromech. „Happening se společným tématem odpovědná spotřeba chceme tímto způsobem opakovat i v příštích letech. Po letošním zaměření na život pěstitelů kávy půjde o podmínky výroby oblečení nebo bot v těchto zemích globálního trhu,“ doplnila Gabriela Štěpánková z organizace NaZemi. Ta celou akci koordinuje.

Napsal Zdeněk Zuntych

Foto upload.wikimedia.org

Štítky káva, výstava, Vojtěch Lanna mladší, Na Sadech, Česko, NaZemi, obchod, Latinská Amerika, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spojte procházku do parku s výstavou o kávě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.