Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Před Schwarzenberskou hrobkou v Třeboni se uskuteční mše svatá za Jana Adolfa I.

Jana Adolfa I. ze Schwarzenbergu si letos připomínají na zámku v Třeboni. Tato historická osobnost, která se narodila před 400 lety, byla vůbec prvním majitelem Třeboně z tohoto významného šlechtického rodu. Vyvrcholení všech kulturních aktivit v rámci významného výročí se uskuteční v neděli 20. září, kdy se na prostranství před Schwarzenberskou hrobkou odehraje od 10:30 mše svatá.

Sloužit ji bude administrátor Římskokatolické farnosti Třeboň David Henzl. Chybět nebude ani hudební doprovod, který dostane na starosti Spolek pro vokální a komorní hudbu Denix.

Mše se zúčastní i několik vzácných hostů, ze kterých zmiňme například starostu italského města Bordighera, kde část života strávil Adolf Schwarzenberg. Pozvání přijal i Karel Schwarzenberg.

Pokud se v neděli do Schwarzenberské hrobky chystáte jako turisté, je třeba počítat, že kvůli výše zmíněnému bude veřejnosti otevřena až od 13 hodin.

Štítky hrobka, Třeboň, Karel Schwarzenberg, David Henzl, Římskokatolická farnost Třeboň, Adolf ze Schwarzenbergu, Bordighera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Ne že bych chtěl rýpat, ale Jan Adolf I. byl pohřben o kus dál v kostelíku sv. Jiljí v Domaníně, pokud tedy byl vůbec pohřben v Čechách (zemřel v Laxenburgu kousek od Vídně). V kostelíku se pohřbívalo do roku 1867, pak se změnily předpisy a protože se už do kostelíku pohřbívat nesmělo byla vystavena dnešní hrobka. Hrobka je poměrně nová a v době jeho smrti k její stavbě chyběly ještě stovky let.

Pátek, 18. září 2015, 13:06Odpovědět

Před Schwarzenberskou hrobkou v Třeboni se uskuteční mše svatá za Jana Adolfa I.  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.