Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Miro Žbirka zahrál v Budvaru i Hey Jude. Elektrizující okamžik strhujícího koncertu...

Slovenský John Lennon... Pokud tak nazveme Mekyho Žbirku, asi tím nikoho neurazíme. Ostatně samotný Miro se netají tím, že The Beatles a všechno kolem nich miluje. A z jeho muziky je to samozřejmě znát. Miro Žbirka v sobotu vystoupil jako jedna z hlavních hvězd Dne v Budvaru. Svůj status precizního muzikanta a velké osobnosti potvrdil do posledního detailu.

Byla to radost. Koncert, který dokázal strhnout i člověka, jenž si to valil třeba na Škwor, ale spletl si stage. Jednoduché, avšak naprosto funkční písničky i po letech zní dobře a až nakažlivě pozitivně. Není to jen jakýsi nostalgický závan, už vůbec ne žijící pomník zašlé slávy. Žbirka je jedním z těch vzácných umělců, kteří neustále rostou, kteří nestojí na místě, chtějí se posouvat a plnit si další sny. Ostatně brzy by mělo vyjít nové dvojalbum, které Meky natáčel ve slavném Abbey Road a nutno napsat, že je možné, že se ke svému uměleckému vrcholu teprve blíží. Přejme mu to...

Když už jsem zmínil The Beatles, tak jejich klasický zvuk a postupy jsou cítit i ve starších Mekyho skladbách. Sem tam nějaký tón, melancholický nádech, sbory... Vše je to však dělané vkusně, netlačí se na pilu, nevykrádají se hrobky. Ne, je to jen určitá inspirace, která zní ve výsledku sympaticky a velmi dobře.

Také čtěte: Budvar byl opět v obležení tisíců hudebních fanoušků. Na programu byl Karel Gott, ale i Törr či Arakain

Je až s podivem, jak energicky zpívající kytarista působil. Že je mu už přes šedesát let? Chyba v matrice! Plný života sázel jeden hit za druhým, přičemž mu parádně sekundovala našlapaná kapela. Ze začátku to sice vypadalo, že se Žbirka mezi skladbami rozčiluje - zuřivě lomil rukama a chvílemi se tvářil až nepříčetně - avšak jakmile promluvil, bylo evidentní, že je v pohodě.

Ono toho mluvení zase tolik nebylo, což celému koncertu přidávalo na spádu. Zkrátka profi vystoupení se vším všudy, kdo by čekal něco jiného?

A vraťme se ještě jednou k The Beatles... Žbirka do svého repertoáru zařadil legendární Hey Jude a výsledek byl až elekrizující. Ostatně pod podiem měl tisíce fanoušků, kteří se s chutí zapojili. Že by jeden z vrcholů festivalu v Budvaru? Jednoznačně!

Také čtěte: Bez zbytečných keců a poselství... Alkehol do lidí narval svůj punk šmrncnutý metalem

Koncert měl od začátku i kvalitní zvuk, takže nic nestálo maximálnímu zážitku v cestě. Meky zkrátka přišel, představil se jako jeden z nejcharismatičtějších slovenských umělců a rozzářil i posledního škarohlída. Nezbývá než se těšit na zmíněné dvojalbum, které by mělo vyjít v blízké době.

Jak jeho vystoupení hodnotili fanoušci?

Eva: „Je to neskutečný, doma ho neposlouchám, ale znám každý song, který tady hraje. To asi mluví za vše.“
Petr: „Strhující koncert. Takový milý, lehký, moc se mi líbil.“
František: „Za mě jenom škoda, že nezpívá čistě anglicky. Viděl jsem totiž nějaký jeho nový klip a ta angličtina jeho skladbám dodává nový rozměr.“

Letošní Den v Budvaru byl jako celek velmi povedený a věřím, že si každý svůj vrchol našel. Někdo kritizuje až velkou stylovou rozmanitost, kdy se na soupisce vedle Karla Gotta a Miro Žbirky objevují i metalové mlátičky jako Törr a Arakain, ale právě tato barevnost celé akce je zajímavá. A v případě problému není nic jednoduššího, než zůstat jen u jedné stage, což zajisté i mnozí udělali.

Štítky žbirka, budvar, beatles, Miroslav Žbirka, Budějovický Budvar, koncert, The Beatles, John Lennon, Karel Gott, Škwor, Abbey Road Studios

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miro Žbirka zahrál v Budvaru i Hey Jude. Elektrizující okamžik strhujícího koncertu...  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.