Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté budou vyvrcholením oslav města

Podtitul železné a zlaté, stejně jako byl označován král Přemysl Otakar II., ponesou slavnosti, kterými vyvrcholí letošní oslavy 750 let od založení města. Dvoudenní festival s názvem Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté, který se bude konat v pátek 18. a v sobotu 19. září, udělá tečku za dalším milníkem tohoto nádherného místa na soutoku Vltavy a Malše.

Organizátoři slavností chtějí oba dva dny pojmout důstojně, především ale pro obyvatele Českých Budějovic zábavně. Velkým tahákem tak bude německá kapela Corvus Corax. Někomu může být její jméno známé, to proto, že to je latinský název pro krkavce velkého, někomu ale ne. Jde o uskupení muzikantů, kteří sice hrají moderní hudbu, ale obecně charakterizovanou prvky středověké a dřívější muziky.

Na hlavním náměstí, pojmenovaném po zakladateli města, se bude celý páteční program odehrávat. Zahájí ho některá ze známých osobností. Kdo, to si ještě organizátoři nechávají pro sebe. Následně by rádi ocenili rytířský počin roku, z čehož chtějí udělat každoroční tradici. A co je vlastně rytířský počin? Může jít třeba o záchranu lidského života v kritické situaci nebo o opravdu výrazné fair play gesto. Chrabrý hrdina se tak dočká poděkování před celými Českými Budějovicemi.

Asi tou nejzajímavější částí bude průvod Přemysla Otakara II. a jeho družiny. Král železný a zlatý přijede na návštěvu svého města, aby pozdravil svůj lid. Sesedne ze svého koně, sejme z hlavy svou helmu, která je zdobena orlími pery, a začne mluvit se svým alter egem o svém panování. Následně vyrazí bojovat se svým vojskem na Moravské pole proti římskému a uherskému králi. Celá bitva se mu mezitím bude promítat nad hlavou, a tak dojde i na scénické znázornění jeho smrti, ke které v bitvě došlo. Páteční historická podívaná na náměstí bude navíc podpořena audiovizuálními prvky.

Tím ale Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté nekončí. Pokračovat se bude v sobotu na Sokolském ostrově, kde se uskuteční rytířské hry. Vybrané týmy se spolu utkají v několika dobových disciplínách, které se budou dotýkat historie jižních Čech, třeba v souvislosti se sporem Rožmberků a Přemyslovců o majetek. Disciplíny si rovněž vyzkouší i široká veřejnost.

Dojde samozřejmě i na rytířský turnaj, který občanům předvedou skuteční profesionálové. Zatímco tedy u soutěžních týmů půjde spíše o zábavu, u zkušených rytířů se bude tajit dech. Sobotní program začne ve 13:30 a potrvá až do večera, protože stylovým zakončením bude ohňová show. V rámci slavností bude na Piaristickém náměstí ve stejný den od 10 hodin probíhat historický trh, kde budou představena tehdejší řemesla, stylové zboží a chybět nebude ani bohatý kulturní program.

Je potřeba říci, že slavnosti nejsou kompletní rekonstrukci událostí, jež Přemysl Otakar II. prožil. Ty nejvíce přiblíží probíhající výstava Přemysl Otakar II., král rytíř a zakladatel, která je až do konce září k vidění v Křížové chodbě Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí. K této výstavě proběhne v době slavnosti, tedy 18. září, ještě velmi zajímavý veřejný seminář za účasti profesorských kapacit z celé republiky.

Organizátoři akce chtějí především spojit historii se zábavou a unikátní formou zakončit oslavy 750 let od založení toho nejkrásnějšího města na jihu Čech. Veškeré info k akci je rovněž na webových stránkách www.zelezneazlate.cz.

Štítky slavnost, Přemysl Otakar II., České Budějovice, Vltava, Malše, festival, Piaristické náměstí, Přemyslovci, Rožmberkové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti Přemysla Otakara II. aneb České Budějovice železné a zlaté budou vyvrcholením oslav města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.