Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Recenze: Nová Bláznivá dovolená aneb Griswoldovi opět míří do Walley Worldu. Tentokrát už bez Clarka

Ach jo, tak už došlo i na Bláznivou dovolenou... To bylo první, co mi blesklo hlavou, když jsem poprvé četl, že se chystá remake této legendární komedie z 80. let. Pak ale přišel trailer, který vůbec nevypadal tak zle, jak by se člověk mohl obávat, a má zvědavost vzrostla. Červík nedůvěry však pořád dloubal, protože jak moc dobře víme - trailery jsou občas zavádějící... Film ale nakonec skutečně příjemně překvapil.

 Ono totiž nejde o remake, i když některé scény na původní film odkazují (pokud ho tedy rovnou neparodují), nýbrž o pokračování série. V hlavní roli je tentokrát Rusty Griswold, tedy syn Clarka, který se snaží vrátit ke kořenům a zopakovat si 30 let starou dovolenou. Ano, Griswoldovi opět míří do Walley Worldu a je jasné, že jednoduchá cesta, v tomto případě delší než 4 tisíce kilometrů, to nebude.

Námět není špatný, ale samotný scénář už trošku pokulhává. A pokulhává hlavně ve zbytečně vulgárních a brutálních pasážích, které s původní sérií nemají nic společného. Těžko říct, proč tvůrci tak tvrdě útočí na ty nejnižší pudy, každopádně film posouvají do trošku jiné roviny, než byste od dobrodružství rodiny Griswoldů čekali. Ale jsme holt v novém tisíciletí, ve kterém neagresivní humor klasických komedií 80. let nemá živnou půdu.

Ale nebojte, je zde i plno skutečně skvělých momentů, při kterých se budete zaručeně lámat smíchy - ostatně kinosál bouchal poměrně často - plavba po řece s šíleným instruktorem, krysa za krkem, hulákající navigace a hlavně návštěva sestry Audrey, jejíž manžel v podání Chrise Hemswortha totálně kraluje a strhává veškerou pozornost...

Tvůrci nachystali i scénu pro nostalgiky, kdy se na plátně objeví Chevy Chase a Beverly D´Angelo. Svým způsobem je to ale smutný pohled, protože oba opravdu velmi zestárli, hlavně Chevy se za posledních zhruba šest let až překvapivě změnil. Šarmantní borec, po kterém šly v každém filmu ty nejvybranější kočičky, je pryč. Jakmile se ale baculatý Chevy (alias Clark) usměje, ty specifické plamínky v očích, které známe z tolika nezapomenutelných komedií, se přece jenom objeví a charisma je zpátky.

A právě výraznější charisma je to, co chybí hlavnímu představiteli Edu Helmsovi. Být jedním z party v Pařbě ve Vegas a utáhnout sám komedii, ve které kdysi kraloval jeden z nejvýraznějších komiků 80. let, je sakra rozdíl. Vydržet se dá, i když jeho pitvoření občas leze na nervy, ale určitě to mohlo být lepší. Ostatně umím si v hlavní roli představit třeba Johnny Galeckiho (Leonard z Teorie velkého třesku), který hrál Rustyho ve třetím díle.

O něco lépe je na tom Melounek, tedy Christina Applegate, které tento typ rolí sedí a je škoda, že není obsazována více. Jejich děti jsou pak kapitolou sama pro sebe, hlavně mladší výrostek, který není vtipný snad v jediné scéně, ale na nich to naštěstí nestojí.

Nová Bláznivá dovolená má několik nepopiratelných bolístek, které budou některým divákům vadit, jiní je možná přejdou. Jako celek je ale film příjemnou komedií, která sice kvalit originálu nedosahuje, ale zároveň značce špatné jméno nedělá. Vlastně jsem se dobře bavil a věřím, že se k filmu v budoucnu ještě s chutí vrátím. Možná je škoda, že se tvůrci snažili oživit kultovní jméno a nevytvořili úplně nový film, člověk by pak neměl potřebu srovnávat. Každopádně, pokud se chcete na konci léta pobavit, do kina jděte, dobrých komedií není nikdy dost.

P.S.: Klasik Eddie ve filmu chybí. Asi odplata za film Christmas Vacation 2...

Hodnocení: 70 %

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice.

Foto: csfd.cz

Štítky film, komedie, trailer, Chris Hemsworth, Christina Applegate, Chevy Chase, Ed Helms, Chevrolet, Teorie velkého třesku, Pařba ve Vegas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recenze: Nová Bláznivá dovolená aneb Griswoldovi opět míří do Walley Worldu. Tentokrát už bez Clarka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.