Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obnova zámku ve Vimperku patří mezi priority památkářů

Národní památkový ústav plánuje obnovu zámku ve Vimperku. V areálu, který spravuje od ledna, by mělo fungovat zámecké muzeum, prohlídková trasa, dolní část má sloužit jako společenské centrum. Skupina expertů připravuje projekt obnovy a žádost o evropskou dotaci. Na veřejné besedě to dnes řekl ředitel českobudějovické územní památkové správy Národního památkového ústavu Petr Pavelec. Besedu svolal poté, co se skupina místních obrátila na ministra kultury Daniela Hermana s obavami o osud památky.

„V areálu pracuje tým lidí, aby žádost spolu s projektem byly včas připraveny. Jdeme za jasně vymezeným cílem,“ uvedl Pavelec. Do obnovy památky bude podle něj nutné investovat 200 až 250 milionů korun. V první fázi mají památkáři šanci získat z EU 140 milionů. Další peníze bude muset Národní památkový ústav na obnovu postupně vynaložit z vlastního rozpočtu. „Za deset let by měl být Vimperk na dnešní úrovni Českého Krumlova, Kratochvíle, nebo třeba Jindřichova Hradce,“ řekl Pavelec.

V rozsáhlém areálu by po revitalizaci měly fungovat zámecké muzeum, zámecká prohlídková trasa a dolní areál by měl sloužit jako společenské centrum. „Centrem jeho zázemí by měl být nový sál s vzácnými nástěnnými malbami v dolním zámku, kde už začaly restaurátorské práce,“ uvedl. Areál by měl být propojený se zahradou.    

Skupina obyvatel Vimperku v dopise ministrovi vyslovila obavy o osud zámku, mínili, že Národní památkový ústav chybí při jeho obnově koncepce. Dnešní diskuse s památkáři podle jednoho z autorů dopisu Jana Vávry obavy částečně rozptýlila. „Koncepce je dobře připravená, zlepšit by se ale měla činnost muzea a také spolupráce nového kastelána s místními spolky,“ řekl po jednání.

Zámek ve Vimperku koupila v roce 1991 od města Správa Národního parku Šumava. V roce 2009 ho chtěla změnit v Mezinárodní environmentální centrum, na projekt ale nesehnala potřebných 700 milionů korun. Převod památky loni inicioval ministr životního prostředí Richard Brabec, loni v červnu dohodu o předání zámku stvrdil spolu s ministrem kultury.

Na místě dnešního vimperského zámku stával původně hrad, který vznikl kolem roku 1260. Měl chránit jednu z odboček Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl a další zboží. Hrad v polovině 16. století získali Rožmberkové, kteří začali s jeho přestavbou na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1948.

Zdroj: ČTK
Foto: upload.wikimedia.org

Štítky zámek, Vimperk, Národní památkový ústav, památková péče, muzeum, Daniel Herman, Evropská unie, Richard Brabec, Jan Vávra, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova zámku ve Vimperku patří mezi priority památkářů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.