Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

O jihočeské památky je zájem i v tropickém létě

I přes tropické počasí nezaznamenaly jihočeské památky v červenci výrazný propad návštěvnosti. Správci některých zámků dokonce odhadují, že se počet lidí meziročně zvýšil. Hlavní nápor veřejnosti teprve přijde, protože srpen bývá z hlediska návštěvnosti ještě silnější než červenec.

„Odhadujeme, že letošní červenec bude v porovnání s tím loňským ještě lepší. Myslíme si, že by se měsíční návštěvnost měla zvednout o 4500 lidí, ale je to jen nepatrný výkyv,“ říká kastelán z Hluboké nad Vltavou Miroslav Pavlíček. Zámkem v červenci denně projde až 3000 návštěvníků. Pavlíček připustil, že počasí, které zatím o prázdninách panuje, přitom vybízí k jiným aktivitám. „Když je vedro, tak lidé samozřejmě raději zamíří k vodě, než aby se šli podívat na zámek,“ uvádí.

Právě vysoké teploty v některých červencových dnech zřejmě zavinily, že třeboňský zámek navštívilo méně lidí než obvykle. „Obávali jsme se, že tento měsíc bude slabší. Ale nakonec se nám to podařilo dohnat a co se týče návštěvnosti, tak bychom se měli pohybovat na stejné úrovni jako loni,“ říká třeboňský kastelán Pavel Hofman.

Třeboňský zámek nabízí tři prohlídkové trasy. Hofman čeká, že v budoucnu možná ještě jedna přibude. „Měla by vzniknout místo státního archivu. Ale to se bavíme tak o horizontu tří let,“ uvádí kastelán. Standardní léto zažívá zatím i klášter ve Zlaté Koruně. V červenci jej průměrně denně navštívilo 200 lidí. „Jedná se o číslo srovnatelné s několika posledními roky,“ říká kastelánka Lenka Tondlová. Klášter podle ní hlavní akci teprve chystá, když se od 8. srpna bude v areálu konat květinová výstava. Ta je věnována husitství a tomu, jak husité roku 1420 dobyli klášter. „Vzhledem k výstavě bude výjimečně otevřeno i v pondělí 10. srpna. Bude to jediný pondělek, kdy se lidé mohou do kláštera podívat,“ přidává.

Historická maxima překonává návštěvnost zámku v Českém Krumlově. Ten si loni v červenci prohlédlo 64 tisíc lidí. Nyní se návštěvnost za první prázdninový měsíc blíží k 63 tisícům. „Zcela jistě teda bude ten loňský údaj překonán,“ říká kastelán Pavel Slavko. Letos prý zaznamenává zvýšený zájem turistů z Číny a Jižní Koreje. „Patrně k tomu asi přispěl i fakt, že letos byla zavedena přímá letecká linka mezi Prahou a Soulem,“ dodává.

Zdroj: ČTK

Štítky zámek, purkrabí, klášter, Pavel Hofman, Hluboká nad Vltavou, Čína, Jižní Korea, Praha, Soul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O jihočeské památky je zájem i v tropickém létě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.