Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Monstrum se probouzí z dlouholetého spánku. Do Volyně se vrací metalový festival

Legenda se vrací! Pod jiným názvem, avšak se stejně kvalitní nabídkou... Řeč je o metalovém festivalu Enter The Eternal Fire, který se v pátek a sobotu (31. 7. - 1. 8.) uskuteční ve Volyni. Naváže na tradici nezapomenutelného Open Hell Festu, jenž naposledy proběhl před dlouhými deseti lety.

„Tradice utichla, pro mnohé kultovní Volyně zmizela z metalové mapy a život běžel dál,“ zavzpomínali na tehdejší dobu organizátoři Ramus a Honza, kteří jsou mimo jiné aktivní v kapele Avenger. „Od roku 2005 dění v branži sledujeme z povzdálí a nebudeme chodit kolem horké kaše, letos jsme i přes relativní nasycenost festivalového trhu definitivně neodolali a zkusíme opět přispět svojí troškou do mlýna do nabídky letních vícedenních akcí.“

Proč zrovna v roce 2015? Podle slov Honzy a Ramuse zkrátka uzrála doba. „Hlad fanoušků byl ukojen, na českých festivalech zahrály už snad všechna blyštivá světová jména a i ty největší podniky se ve finále neubrání rotaci těch samých hvězd pořád dokola. Přitom metalový underground po celém světě nabízí nespočet, podle nás, skvělých kapel, které tu nehrají, protože nejsou součástí bookingových agentur a vysokého festivalového byznysu.“

Enter The Eternal Fire je tedy koncipován jako alternativa k masovým akcím. „Na kterých se návštěvníci brodí davy, při sledování vystoupení účinkujících jsou odkázáni na projekci na plátno, což není vždy zrovna blízký kontakt s interpretem, jaký by si člověk přál... V neposlední řadě, účast na velkých fesťácích často představuje i nemalou finanční investici.“

Tolik ke vzniku a filozofii festivalu... Nyní to hlavní - co nám Enter The Eternal Fire nabízí? Dá se říct, že špičku české metalové undergroundové scény a také několik hostů ze zahraničí, z nichž dva se dají označit za skutečně významné.

Řeč je o legendách Loudblast a Fleshcrawl. Deathoví veteráni se stále drží na absolutní špičce, o čemž svědčí jak našlapané koncerty, tak i povedené nahrávky, ačkoliv druzí jmenovaní studiově naposledy udeřili před dlouhými osmi lety.

Z českých kapel jsou jasnými headlinery deathmetaloví Hypnos, kteří stále prezentují velmi povedenou desku Heretic Commando, a blackmetaloví Root, kteří jsou vůbec jednou z nejstarších a nejuznávanějších žánrových kapel nejenom u nás.

Těšit se ale můžete například také na temné Inferno, které se svojí poslední deskou Omniabsence Filled by His Greatness zaznamenalo velký úspěch, letitou thrashovou smečku Kryptor, hodně divoké Brutally Deceased, vyhlášené doomaře Et Moriemur či pagan klasiky Panychida. Chybět nebudou samozřejmě ani Avenger.

Enter The Eternal Fire startuje v pátek v 17:50. První vlaštovkou budou Et Moriemur. Druhý den se začíná již ve 14 hodin - do strun jako první hrábnou thrasheři Horrible Creatures.

Festival se uskuteční v areálu koupaliště.

„Enter The Eternal Fire Fest je nové jméno na scéně, doba je jinde a bylo by naivní si myslet, že metalová Volyně ještě někdy dosáhne věhlasu a oblíbenosti někdejšího Open Hell Festu. Ruku na srdce, to bychom možná ani nechtěli, Open Hell Fest se tenkrát stal asi větším podnikem, než na jaký jsme sami byli připraveni. Přesto doufáme, že se stane každoroční oblíbenou destinací několika stovek fans oldskůlu a společně si odpočineme od veškeré modernity okolního světa,“ uzavírají organizátoři.

Štítky festival, Volyně, hudební skupina, Avengers, spánek, Root, Hypnos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monstrum se probouzí z dlouholetého spánku. Do Volyně se vrací metalový festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.