Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Holašovicích dnes začínají Selské slavnosti

Letošní Selské slavnosti, které se pod záštitou předsedy Senátu Milana Štěcha, hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly uskuteční ve dnech 24. – 26. 7. 2015. Jihočeské Selské slavnosti se již osmnáct let konají v malebné vesničce Holašovice a začínají dnes poledním zvoněním holašovické návesní kaple a dále pak pokračují celodenním sobotním a nedělním programem, kdy v neděli v 17:00 Selské slavnosti oficiálně končí.

Tradiční lidová slavnost zasazena do prostředí nádherné a rozlehlé holašovické návsi je pořádána v duchu „staročeského lidového venkovského jarmarku“ s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska a těší se velkému zájmu návštěvníků. Vyhledávané je zejména autentické předvádění původních řemesel a technik, které v dnešní, přetechnizované době, vytváří velmi působivou podívanou na zručnost a cit pro tradiční lidovou výrobu, tvorbu a um, což se mnohdy váže k časům dávno zapomenutým. Předvádění jednotlivých výrob je prováděno řemeslníky v lidových oděvech. Návštěvníci mají zároveň i jedinečnou možnost si řadu řemesel sami vyzkoušet. Na holašovické návsi budou opět připraveny řemeslné tvůrčí dílny pro děti s rodiči a novinkou je dětský koutek „Hrajeme si s Kooperativou“, kde si děti mohou hrát tak, jak si hráli jejich rodiče či prarodiče.

Jarmark bude jako tradičně obohacen velice bohatým kulturním programem v lidovém duchu. Páteční program je věnován dechovce, sobotní a nedělní program je protkaný více folklorem, folkem a country vystoupeními. Programem v jarmarečním duchu bude probíhat i v návesním prostoru na promenádě mezi stánky. Při letošních Selských slavnostech opět dojde k slavnostnímu udělení značky Ministerstva zemědělství ČR  - Regionální potravina Jihočeského kraje 2015. Vše o programu najdete na www.holasovice.eu v sekci Selské slavnosti.

Návštěvníci jarmarku tak mají jedinečnou možnost porovnat rozdílnosti kultur a seznámit se s lidovými zvyky a obyčeji jednotlivých koutů naší země a se zahraničím. Selské slavnosti v Holašovicích se právem zařadily mezi nejkrásnější a nejvýznamnější folklorní festivaly v České republice s mezinárodní účastí.

V programu nebudou chybět vyhodnocení nejlepší Jihočeského koláče a buchty „holašovické buchotbraní a koláčobraní“ o nejlepší jihočeskou buchtu a koláče. Na holašovickém podiu se představí i pohádkový král Václav Vydra. Na návsi budou k dispozici dětmi vyhledávané projížďky na koních, dobový dřevěný dětský ručně poháněný kolotoč a divácky atraktivní chytání kaprů z kádě do ruky a podobně

Tak jako každoročně bude jezdit do Holašovic z Českých Budějovic a zpět po dvou trasách (Branišov, Litvínovice) autobusová kyvadlová doprava dle jízdních řádů, které najdete společně s dalšími informacemi na internetu www.holasovice.eu.

Každý, kdo v době konání Selských slavností do Holašovic zavítá, si jistě z bohaté skladby programu vybere a z akce si odnese nezapomenutelný zážitek. Celodenní vstupné stojí 100 korun, děti od 6 do 14 let, stejně jako držitelé průkazu ZTP, mají vstupné za polovic. Mladší děti a držitelé průkazu ZTP+P mají vstup zdarma.

Tisková zpráva 

 

Štítky slavnost, Holašovice, Jihočeský kraj, řemeslo, Milan Štěch, Jiří Zimola, Česko, Slovensko, Václav Vydra, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Holašovicích dnes začínají Selské slavnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.