Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Balet Jihočechy baví. Pobřeží Sokolského ostrova bylo plné

Nejlepší scény jednoho z nejznámějších baletů na světě, který napsal ruský skladatel P. I. Čajkovskij, měli možnost Budějčáci zhlédnout ve čtvrtek na Slepém rameni řeky Vltavy. Představení se konalo v rámci festivalu Múzy na vodě.

Břeh Sokolského ostrova se zaplnil lidmi všeho věku. Židličky přichystané na představení baletu Labutí jezero byly plně obsazeny a mnoho lidí si představení užilo i ve stoje či usazení na mostě.

Nejlepší scény z Labutího jezera předvedl ansámbl Jihočeského divadla. Režie a choreografie se ujal šéf baletního souboru JD Attily Egerházi, který příběh rozmazleného prince Siegfrida, který se zamiluje do labuti, pojal hlubším způsobem. Dílo, které nabízí od letošního jara Jihočeské divadlo, pojednává o rozdvojené osobnosti muže, který nedokáže přijmout sama sebe takového, jaký je. Věc, po které touží nejvíce, je láska. Siegfried si tak vytvoří imaginární přízraky. Jednou z nich je idylická postava Odetta, po které touží a druhou autoritativní osobnost  Rothbart. Na konci příběhu princ zjišťuje, že nemůže utéct sám před sebou a svými démony, ale musí se pokoušet je porazit. 

Nikdy by mě nenapadlo jít do divadla na balet, ale říkal jsem si, že vidět ho pod širým nebem, ještě v tak krásném teplém počasí a při úplňku by mohlo být příjemné. A bylo. Odcházím opravdu spokojený. Je perfektní, že město pořádá tak skvělé kulturní akce, a to zadarmo. Kulturu si tak užívají i bezdomovci, to mi přijde moc sympatické,“ komentoval celý večer divák Roman Siegl.
V nadcházejících dnech vás čeká od 21:30 na Slepém rameni Vltavy ještě páteční vystoupení Josefa Laufera a Rozhlasového swingového orchestru ČRO České Budějovice, sobotní představení Báry Hrzánové & Condurango, nedělní moderní cimbálovka v podání skupiny Medicimbal a v pondělí koncert Mira Žbirky.

Štítky představení, balet, Vltava, Jihočeské divadlo, Attila Egerházi, festival, jezero, Miroslav Žbirka, Barbora Hrzánová, Josef Laufer, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Balet Jihočechy baví. Pobřeží Sokolského ostrova bylo plné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.