Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ivo Yvor Doležel: Festival AFOD letos slaví 15. narozeniny

Trhové Sviny v pátek opět zažijí nájezd černooděnců. Kousek za městem se uskuteční již patnáctý ročník metalového festivalu Apocalyptic Form Of Death (AFOD), který letos nabídne kapely jako Fleshless, Armada, Galadriel či Mortifilia. O akci jsme si povídali s hlavním organizátorem Ivo Doleželem, který je na undergroundové scéně známý jako Yvor.

AFOD je každoroční tradicí, kterou si vždy najde několik stovek návštěvníků... Snažíte se ještě hledat nové cesty, jak festival osvěžit, nebo jedete po zaběhlých a osvědčených kolejích?
Předem bych chtěl pozdravit všechny čtenáře Budějcké Drbny. AFOD festival nelze nazývat festivalem v pravém slova smyslu. Jde spíš o setkání fanoušků dobré muziky a naší prioritou je, aby se všichni dobře bavili. Kapely, které na AFOD festivalu vystupují, jsou spíš takovým bonusem. Fanoušci k nám jezdí především kvůli dobré atmosféře. Prostě to tak za ta léta vykrystalizovalo a měnit to, by byla hloupost. Na to, abychom z AFODu dělali nějakou monstr akci, nemáme ani prostory, ani personál a ani finance. A pokud mám být upřímný, tak si myslím, že by o to fanoušci, kteří k nám jezdí, ani nestáli.

Na akci každý rok hrají většinou zkušené metalové spolky s bohatou minulostí. Ani letošní rok tomu není jinak. Na co se vy osobně nejvíce těšíte?
Jako spolupořadatel nemám moc času kapely sledovat, ale pokud mi to povinnosti dovolí, rád bych letos zhlédnul německé Freitod, Commander a určitě si nenechám ujít budějcké Dimebags From Hell.

Každý rok dostávají prostor i nové kapely, které si ale rychle budují respekt. Je tomu tak i tentokrát? Můžete někoho zmínit?
Ano, snažíme se dát prostor i mladým a perspektivním kapelám. Je pak fajn sledovat, jak se těmto spolkům daří. Letos jsme vsadili na Attack The Hero z Prahy a na Jihočechy Room Of Silence. Jsem si jistý, že jsme zvolili správně.

Soupiska hlásí i hosty ze zahraničí. Podle jakého klíče vybíráte přeshraniční kapely? Nebylo by zajímavé v budoucnu jejich nabídku ještě rozšířit?
AFOD se snažíme stavět především na českých a slovenských kapelách. Zahraniční hosty vybíráme víceméně náhodně. Buď na doporučení od ostatních pořadatelů, nebo na základě vlastních kontaktů. Vždy se snažíme, aby to byly kapely kvalitní a finančně dostupné. Co si budeme nalhávat, všechno je to otázka peněz. Jsme malá akce, musíme vždy zvážit, co si můžeme dovolit a co ne.

O AFODu se dá říct, že je to kult. Přijde mi, že se na něm každý rok schází stejní lidé... Je tomu tak? Dá se říct, že je návštěvnost stále tak nějak stejná, nebo ji ovlivňuje i nabídka kapel?
Je to přesně, jak říkáte. Na AFOD jezdí víceméně pořád ti samí fans a jezdí k nám právě kvůli té atmosféře, jak jsem již zmínil. Zda návštěvnost ovlivňuje nabídka kapel? Určitě částečně ano, ale rozhodně to není rozhodující faktor. Každému rozumě smýšlejícímu člověku je jasné, že velká světová jména u nás neuvidí. Prostě to není reálné. Na druhou stranu musím podotknout, že i přesto se u nás už několik větších kapel objevilo. Vždy záleží na domluvě s kapelou nebo promotérem.

Zažil jste chvíle, kdy jste chtěli s organizací AFODu skončit? V minulosti jsem už několikrát slyšel, že se možná další ročník neuskuteční, přesto se vám vždycky akci podařilo uspořádat. Kolik lidí se na organizaci podílí?
Na organizaci se podílíme pouze jako kapela (Mater Monstifera) plus pár kamarádů. Není vždy jednoduché všechno skloubit. Nejde o to, že bychom chtěli s pořádáním AFODu skončit. Jde o to, že když chcete podobnou akci uspořádat, potřebujete tým lidí, na které se můžete stoprocentně spolehnout a budou s vámi do toho chtít jít. Pokud takový tým dohromady nedáte, je to jako byste chtěl hrát tenis, ale byl jste sám. (smích)

AFOD je letitou záležitostí... Můžete zavzpomínat na začátky? S jakou představou jste tehdy do organizace festivalu šli?
První ročník se uskutečnil v roce 2000 a šlo nám o to, pozvat pár spřátelených kapel a užít si fajn večer. Žádné velké ambice jsme neměli. Vše se povedlo, tak jsme se rozhodli, že budeme v této tradici pokračovat. Letos se AFOD dožívá 15. narozenin. Ve své podstatě se nic nezměnilo. Primárně nám jde o to, aby se návštěvníci dobře bavili a kapely byly spokojené.

Akce také několikrát změnila místo. Proč tomu tak bylo a jaká lokalita podle tebe byla nejideálnější?
První ročník se uskutečnil u kulturního domu v Trhových Svinech. Z kapacitních důvodů jsme se na pár let přestěhovali na venkovní zimní stadion. Nicméně tam nastal problém s hlukem, jelikož se jednalo o lokalitu v obytné části města. Nakonec jsme našli útočiště v areálu bývalého autocampu za městem. Myslím si, že je to ideální místo a jsme tu spokojeni jak my, tak i fanoušci, kteří na AFOD jezdí.

Soutěž o vstupenky

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři vyhrát po jednom lístku na AFOD. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět do čtvrteční 12. hodiny následující otázku a pak už jen čekat na slosování.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

SOUTĚŽ SKONČILA

Kapela Freitod je z Německa. Správně je tedy odpověď B.

Tři volné vstupenky na AFOD vyhráli čtenáři Lucie Mašková, Josef Šíp a Simona Sedláková. Blahopřejeme!

Štítky hudební skupina, festival, Trhové Sviny, soutěž, Španělská Armada, Fleshless, Galadriel, Drbna.cz, narozeniny, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Yvor Doležel: Festival AFOD letos slaví 15. narozeniny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.