Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sezona před českokrumlovskou točnou začne Psem baskervillským

Premiérou detektivního představení Pes baskervillský v režii Petra Zelenky a v hlavní roli s Karlem Rodenem začne 11. června sezóna v plenérovém divadle v Českém Krumlově. Program do 5. září nabízí divákům sedm titulů, z toho čtyři premiéry, celkem 85 představení.

Na některé večery už nejsou volné vstupenky, třeba na všech 15 představení Psa baskervillského a školní představení Barona Prášila. Předprodej lístků začal loni 9. září.

Pes baskervillský je divadelní adaptací autorů Petra Zelenky a Olgy Šubrtové na motivy stejnojmenného románu Arthura Conana Doyla. Inscenace je napsaná přímo pro krumlovské plenérové divadlo a oba autoři na ní pracovali déle než rok. Pro Zelenku jde o první režisérskou zkušenost před točnou. Hlavní roli Sherlocka Holmese svěřil Zelenka Karlu Rodenovi, který se souborem Jihočeského divadla spolupracuje rovněž poprvé. Alternovat ho bude Jiří Suchý z Tábora.

Od 30. června vystřídají Psa baskervillského Tři mušketýři, romantická komedie na motivy Alexandra Dumase od autorské dvojice Glaser-Šubrtová. Titul bude uveden ve dvou blocích - v červenci a v srpnu celkem v 22 představeních. „Pokud nebude muset být některé z nich odvoláno kvůli dešti, dosáhne titul nejvíce repríz v historii otáčivého hlediště, a to 152,“ upozornil ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Další z premiér uvidí diváci 16. července, Carmen v hudebním nastudování Maria De Rose a režii Jany Kališové. Na točně se bude hrát do 26. července, kdy ji vystřídá premiéra Labutího jezera. Na hudbu Čajkovského ho zatančí balet v choreografii Attily Egerháziho. Sérii hudebních titulů doplní opera Rusalka v režii Jiřího Heřmana, která měla premiéru loni. V titulní roli se vystřídají Jana Šrejma Kačírková a Maria Kobielská.

Operu a balet pak na točně vystřídá činoherní soubor s divácky oblíbenou komedií Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. Inscenaci na točně režíroval Jiří Menzel a premiéru měla v roce 2007. Letos bude mít 71. reprízu.

Čtvrtou premiéru si pro plenérové divadlo připravil soubor Malého divadla. Diváky chce pobavit dobrodružnou fantasy komedií Baron Prášil s Romanem Nevěčným v titulní roli a v režii a adaptaci Zdeňka Jecelína.

Ceny vstupenek se pohybují mezi 300 až 990 korunami, na představení Malého divadla od 150 do 300 korun. Některé divácké sekce byla na hlavní představení meziročně zdraženy o 150 korun. Ředitel Průdek očekává, že představení navštíví kolem 54 tisíc diváků. Pokud některá nebudou zrušena, mohlo by jít o rekord.

Foto: jihoceskedivadlo.cz
Zdroj: ČTK

Štítky představení, Pes baskervillský, premiéra, divadlo, Petr Zelenka, Karel Roden, Český Krumlov, Arthur Conan Doyle, Jihočeské divadlo, Sherlock Holmes, Alexandre Dumas starší, Jiří Suchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona před českokrumlovskou točnou začne Psem baskervillským  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.