Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Noc literatury se ve středu uskuteční například v Budějcích, Písku či Prachaticích

Netradiční čtení na neobvyklých místech. Tak by se dal jednou větou popsat projekt Noc literatury, který se uskuteční ve městech, jako je Moskva, Londýn či Madrid. Ani Češi nebudou pozadu! Číst se bude také na několika místech jižních Čech, přičemž na seznamu nechybí ani Budějce. Pokud tedy milujete knihy, termín 13. května byste si neměli nechat ujít!

„Myšlenkou projektu je netradičním způsobem přiblížit současnou evropskou literaturu v nových českých překladech,“ uvádí Eliška Štěpánová z českobudějovického organizačního týmu. „Na šesti atraktivních či běžně nedostupných místech Českých Budějovic se budou číst díla současných evropských spisovatelů od 18 do 22 hodin. Čtení začíná každou půlhodinu. Posluchači si mohou libovolně vybírat pořadí míst, která navštíví.“

Seznam míst v Budějcích je následující: vodní elektrárna u Jiráskova jezu (Sokolský ostrov), radnice (vyhlídková terasa), vědecká knihovna (Na Sadech 27), kavárna Měsíc ve dne, SUD a kostel Svaté Rodiny.

„Ke čtení jsme vybrali místa, kam se návštěvník běžně nedostane, nebo mající ne zcela známou zajímavost. Vodní elektrárnu u Jiráskova jezu, nebo střešní terasu budějovické radnice asi mnoho lidí nenavštívilo,“ říká Eliška Štěpánová. „Stejně tak málo lidí ví, že skvěle rekonstruovaný interiér kostela Svaté Rodiny navrhl významný architekt Josef Pleskot. Kromě mála zasvěcenců asi nikdo nezná dílo a osud německy píšícího spisovatele Karla Franze Leppy, který se narodil v domě, kde je dnes literární kavárna Měsíc ve dne.“

A jaké knihy dostanou prostor? Například román Jestli je ráj Rona Lešema (vodní elektrárna u Jirsíkova jezu), který vypráví o izraelských vojácích sloužících v průběhu libanonské války na základně ve staré křižácké pevnosti Beaufort. Na emoce zahraje i kniha Gerron (vědecká knihovna) od Charlese Lewinskyho, která se vrací k životu herce a režiséra Kurta Gerrona, který byl transportován do terezínského ghetta. Dále jsou v plánu knihy Adam a Eva, Strážkyně pramene, Doplavat domů a Zamilovanosti.

Zapojí se několik jihočeských měst

Číst se bude například také v Písku, a to v knihovně, kostele Nejsvětější Trojice, domu U Slona, hudebním pavilonu v městských sadech, škole J. A. Komenského a Parkánech. Pořadatelé vybrali následující knihy: Doplavat domů (Deborah Levy), Gerron (Charles Lewinsky), Kokoschkova loutka (Afonso Cruz), Hosté (Merethe Lindstrømová), Jesli je ráj (Ron Lešem) a Accabadora (Michela Murgiová).

Prachatičáci budou mít tři stanoviště: Kavárna a pražírna Nebe, Restaurace Almara a Zdravá kuchyně Petra Stupky. Za zmínku určitě stojí, že z knihy Hosté bude číst autor románu Návrat krále Šumavy David Jan Žák. Čtení v Kavárně a pražírně Nebe doprovodí hudební skupina Paraván.

V Českém Krumlově se akce uskuteční na třech místech: Dům s pečovatelskou službou na Vyšehradě, kavárna Hrádek a Synagoga Café & Bistrot.

A pokud se vám akce zalíbí natolik, že nevydržíte do dalšího roku, kdy proběhne jubilejní desátý ročník, můžete ještě vyrazit do Dačic. Zde se akce uskuteční mimořádně až 5. června. Číst bude například režisér Ondřej Trojan či herečka Hana Pafková.

Štítky České Budějovice, literatura, kniha, Písek, kavárna, knihovna, kostel, Prachatice, Londýn, Moskva, Madrid, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc literatury se ve středu uskuteční například v Budějcích, Písku či Prachaticích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.