Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Divácky atraktivní Boj o České Budějovice 1945 vypukne u Jihočeského muzea

Datum 8. května by si měli v kalendáři poznamenat všichni fanoušci vojenské historie. Tento den se totiž rozpoutá Boj o České Budějovice 1945! Do bojové ukázky z konce 2. světové války se zapojí zhruba 100 účastníků. Nebude chybět dobová technika, vybavení ani tábory. Akce se uskuteční v rámci výročí 70 let od ukončení 2. světové války.

Podle slov organizátora Václava Škopka se nebude jednat o simulaci skutečné bitvy. „Bude sehraná pro diváky podle předem stanoveného scénáře,“ načrtá a dále zmíňuje: „V Českých Budějovicích se nebojovalo, procházely tudy pouze ustupující kolony, které mířily k liniím spojenců.“

Akce, kterou pořádá klub vojenské historie Panzergruppe Kleist spolu se Statutárním městem České Budějovice, odstartuje v 9 hodin, kdy bude možné si prohlédnout dobové tábory i techniku. O hodinu později zahraje Velký dechový orchestr České Budějovice, který podle slov pořadatelů představí různorodý repertoár.

První bojová ukázka, jež předvede střet německé a Rudé armády, a do které se zapojí hned několik klubů vojenské historie z celých Čech, vypukne v 11 hodin. Druhá je v plánu od 14 hodin. Samozřejmostí jsou dobové uniformy, kostýmy i zbraně. Mezitím od 13 hodin ještě jednou vystoupí zmíněný orchestr.

A na jakou techniku se návštěvníci mohou těšit? Například na tank T34 či německý polopásový transportér.

Omezení pro řidiče i pěší

Vzhledem k tomu, že se akce uskuteční u Jihočeského muzea, neproběhne bez omezení. „S omezením provozu musejí řidiči i chodci počítat v čase od 6 do 18 hodin v okolí Jihočeského muzea, konkrétně  v ulicích Dukelská, Jirsíkova, Kněžská, Dr. Stejskala a Široká. Zábory budou řádně označeny dopravními značkami,“ upozorňuje mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Divácky atraktivní akce

Bojové ukázky z 2. světové války jsou v České republice velmi populární, v minulosti se odehrály i na několika místech jižních Čech, například v Černé v Pošumaví či ve Vodňanech.

„Letos byla zatím nejlepší The Czech Fury, která byla o předminulém víkendu. Zúčastnily se jí i kluby ze zahraničí, a to včetně účastníků ze Spojených států amerických,“ říká Václav Škopek.

Bojovat se bude také v Českém Krumlově

A pokud se 8. května dostatečně nenabažíte, měli byste o den později vyrazit do Českého Krumlova. Zde se simulovaná bitva rozzuří od 14 hodin u Chvalšinské silnice. „K vidění bude mimořádně zajímavý soubor vojenské techniky. Do akce se kromě obligátních Jeepů Willys nebo Dodge WC 51 zapojí i polopásový obrněný transportér americké armády M3 Half - track, šestikolové lehce pancéřované vozidlo M8 Greyhound nebo nákladní GMC CCKW 353,“ upřesňuje Josef Maleček, předseda Sdružení cestovního ruchu v Českém Krumlově, které akci už potřetí organizuje ve spolupráci s Klubem vojenské historie Gabreta a za podpory města Český Krumlov.

Za zmínku určitě stojí, že se 8. května, tedy v Den vítězství, uskuteční řada pietních aktů - v Budějcích tradičně na hřbitově sv. Otýlie. Ve zmíněném Českém Krumlově dokonce dojde na náměstí od 11 hodin k odhalení pamětní desky připomínající památku válečných letců z českokrumlovského regionu. Slavnostnímu aktu bude přihlížet řada významných osobností.

Foto: http://boj-o-cb.wz.cz

Štítky Boj o České Budějovice, Jihočeské muzeum, válka, 2. světová válka, rekonstrukce, německá armáda, Rudá armáda, České Budějovice, muzeum, druhá světová válka, vojenská historie, technika, Český Krumlov, Česko, Josef Maleček, Den vítězství, Armáda Spojených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divácky atraktivní Boj o České Budějovice 1945 vypukne u Jihočeského muzea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.