Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zelnobraní ve Vidově nabídlo první kysané zelí z letošní úrody

Letošní úrodu zelí oslavila obec Vidov na Českobudějovicku. Na tradičním Zelnobraní lidé ochutnali první kysané zelí z hlávek sklizených na okolních polích, které v roudenské krouhárně zrálo od posledního týdne v srpnu. Mizely i hlávky zelí a připravené speciality, jako zelné záviny, zelňačka a zelňáky, tedy placky se zelím. Lidé ve vsi viděli ukázku tradičního šlapání zelí, na jeho výrobu se jezdili dívat do sousedního Roudného k největšímu pěstiteli zelí na jihu Čech.

„Zelí jsme začali krouhat kolem 23. srpna," řekl předseda dozorčí rady Zemědělského podniku Malše v Roudném Eduard Šebenda, který je i vedoucí krouhárny. Dodal, že první várku kysaného zelí podnik nechystal jen pro dnešní slavnost, ale i pro své zákazníky, protože zásoby už měl vyprodané. „Loňská úroda byla slabší a zelí se dobře prodávalo, protože ho nebylo nikde moc," uvedl. Zelí podnik pěstuje přibližně na 35 hektarech polí. Sklizeň se rozběhne naplno okolo 10. října.

U stánku se zelím byla od rána fronta. Kysaného bílého zelí se podle Šebendy dnes prodaly asi dvě tuny a červeného kysaného zelí 320 kilogramů. Lidé nakoupili i tunu zelných hlávek a asi 1,5 tuny krouhaného zelí, které si doma zpracují sami.

Zelnobraní se ve Vidově konalo popatnácté, pořádá ho spolek Přátelé Vidova a okolí. „Je to propagace místní plodiny a půdy, a také lidová zábava," řekl předseda spolku a starosta Vidova Tomáš Šedivý. Ve vesnici s necelými 600 obyvatel se podle prvního odhadu pořadatelů vystřídalo okolo 3000 lidí. Místním dobrovolnicím už v týdnu Šedivý dovezl na speciality asi 150 kilogramů kysaného zelí. Ve spolupráci s místním výrobcem listového těsta ženy napekly zelné záviny, každá podle svého receptu.

V úrodné nivě řeky Malše se podle Šedivého pěstovali sedláci zelí už v 19. století. Roudenské zelí podle něj bylo vyhlášené, vozilo se na trhy do nedalekých Budějovic.

Autoři | Foto Alena Voglová

Štítky Vidov, zelí, zelnobraní, hlávkové zelí, kysané zelí, Roudný, Česko, okres České Budějovice, Tomáš Šedivý, Zemědělský podnik Malše a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelnobraní ve Vidově nabídlo první kysané zelí z letošní úrody  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.