Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé s epilepsií změří své síly v triatlonu

Běh, jízda na kole a pádlování – to jsou disciplíny, ve kterých změří své síly účastníci EPPI vodáckého triatlonu. V tradičním závodě si zasportují jak lidé s epilepsií, tak zdraví lidé. Startovní výstřel zazní ve Vlkovské pískovně u Veselí nad Lužnicí v sobotu 28. září ve 13 hodin. Akci na podporu lidí s epilepsií pořádá u příležitosti Národního dne epilepsie spolek EpiStop.

K pravidelným účastníkům triatlonu patří i osmnáctiletý Honza. Loni se zúčastnil i když věděl, že mu tento pohyb možná způsobí záchvat. „Na závodě je super, že se na něm potkávají nemocní a zdraví a vzájemně se poznávají,“ popisuje své zkušenosti Honza.

Epilepsii mu lékaři zjistili v necelých 2 letech. „Rád sportuji a soutěžím, baví mě jezdit na kole a lyžovat. Kvůli záchvatům jsem ale postupně musel své koníčky omezit. Lékaři ze specializovaného oddělení FN Motol mi proto z mozku chirurgicky odstranili ložisko – zdroj epileptických záchvatů. Nyní jsem již 3 měsíce bez jakýchkoli atak,“ říká mladík, který se postupně vrací zpět ke sportování.

Kvůli nedávné operaci přijde letos Honza podpořit soutěžící pouze jako divák, příští rok se ale plánuje opět zapojit naplno. Ostatní lidé s epilepsií i zdraví lidé změří své síly v běhu na 3 kilometry, desetikilometrové jízdě na kole a ve dvou kilometrech pádlování. Loni se závodu účastnilo 127 lidí a s podobnou účastí počítají organizátoři i tento rok. „Závod je českou variantou kalifornského EPPIE’S GREAT RACE. Je složený tak, aby se ho mohli zúčastnit i lidé s epilepsií – místo plavání závodníci pádlují na lodích,“ popisuje za organizátory Monika Bártová.

V Česku má epilepsii přibližně 80 tisíc lidí. U většiny z nich nemoc ovlivňuje všechny oblasti jejich života. Epileptické záchvaty, které toto onemocnění mozku způsobuje, mohou mít různé projevy. Od jednoduchých zrakových vjemů až po bezvědomí se zástavou dechu a křečemi celého těla. „Kromě samotných záchvatů se pacienti potýkají s nežádoucími účinky léků, poruchami pozornosti či paměti a celou řadou dalších těžkostí, ke kterým v mnoha případech patří i předsudky a nepochopení jejich okolí,“ říká Jana Zárubová z Centra pro epilepsii FN Motol, která je zároveň předsedkyní spolku EpiStop. 

Bořit mýty o epilepsii je jedním z hlavních cílů EPPI vodáckého triatlonu. Sportovci budou zápolit v kategorii jednotlivců a ve štafetách. Před hlavním závodem si zasoutěží i děti, a to v běhu na 200 metrů. Kromě sportování čeká na návštěvníky také diskuze s odborníky na téma léčby epilepsie. Děti si zpestří den malováním na obličej a zábavnou zdravovědou s Českým červeným křížem. Závodníci se mohou na triatlon přihlásit buď od 10 hodin přímo na místě, nebo prostřednictvím webu Vodácký triatlon.

Součástí dopoledního programu je kurz poskytování první pomoci. Podle Martina Kudra z Kliniky dětské neurologie FN v Motole je správná reakce okolí u epileptických záchvatů zcela zásadní. „Lidé často netuší, jak by měla první pomoc vypadat. Problémem jsou i zažité mýty, třeba že musíme nemocnému něco vložit mezi zuby, aby si neprokousl jazyk. Je to velká chyba! Pacientovi v žádném případě nic do úst nevkládáme ani nebráníme křečím. Důležité je odstranit z okolí nemocného všechny předměty, kterými by se mohl poranit, a případně přivolat lékařskou pomoc,“ vysvětluje Kudr. „Jsem rád, že si všichni mohou vyzkoušet první pomoc přímo na místě. Čím víc lidí bude vědět, jak záchvat vypadá a jak při něm pomoci, tím bezpečněji se budeme cítit,“ dodává Honza.

Tisková zpráva

Štítky epilepsie, závod, triatlon, sport, Fakultní nemocnice v Motole, Veselí nad Lužnicí, Vlkovská pískovna, první pomoc, Český červený kříž, Česko

Lidé s epilepsií změří své síly v triatlonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.