Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ahoj Việt Nam: Festival vietnamských chutí se znovu hlásí o slovo

Festival vietnamské kultury a gastronomie Ahoj Việt Nam se na budějcké náměstí blíží mílovými kroky. V rámci bohatého programu se návštěvníci dozví nejen spoustu faktů o Vietnamu, ale především dostanou možnost ochutnat to nejzajímavější a nejchutnější z celého Vietnamu. Běžný Čech bude až překvapen, kolik paralel s českou národní kuchyní se ve Vietnamu dá nalézt.

Pijete rádi kávu?

Při návštěvě Vietnamu ale zapomeňte na našeho turka s lógrovou usazeninou na dně. Co se týče kávového nápoje, jsou Vietnamci v Asii na pozici Italů v Evropě. Káva je nápojem číslo jedna a pije se naprosto všude.

Turisticky velmi vyhledávaná je takzvané Càphê trứng – hanojská vaječná káva. Říkáte si, že vaječná káva je už na vás trochu silný šálek čaje? Zjednodušeně řečeno se jedná o naše běžné cappucino, avšak v krutých dobách 50. let minulého století bylo mléko tak nedosažitelnou surovinou, že si šikovní Vietnamci poradili a jednoduše ho nahradili vždy dostupným vejcem. Přesná receptura na pravé Càphê trứng však zůstává uchována v hanojské rodinné kavárně s názvem Café Giang a my všichni ostatní si můžeme dál vesele vařit cappucino.

Guláš ve Vietnamu? Ano, jen bez houskového knedlíku!

Vietnamská kuchyně představuje kapitolu samu pro sebe. Historicky se v ní odráží vlivy starověké Číny i Francie z doby kolonizátorů. Čekali byste kupříkladu ve vietnamské restauraci francouzskou bagetu? Samozřejmě! A český guláš? Ani náhodou! Přesto je jeho mnohem zdravější obdoba známé každé správné vietnamské hospodyňce. Seznamte se s Bò kho!

Jedná se o dušené hovězí, ke kterému se přidává mrkev, cibule a další suroviny v české kuchyni běžně používané. Učila vás babička u vaření nedělního guláše básničku přísad „sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek“? Pro přípravu bó kho se tato bylinková rýmovačka jen malinko upraví – „sůl, badyán, zázvor, bobkový list, česnek“ a voilà guláš po vietnamsku je na světě! Nebo snad Bò kho po česku?

Tři zásady vietnamského stolování, které Češi neznají

  • Nejsou servírovány talíře pro každou jednotlivou osobu zvlášť, nýbrž pro všechny a každý si může do své misky vybrat pokrm dle libosti.
  • Přání dobré chuti nestačí říct pouze jednou a adresovat jej všem spolustrávníkům najednou. Zvláště těm starším byste měli dobrou chuť popřát každému zvlášť.
  • Servírují se vždy minimálně dvě misky rýže se dvěma páry hůlek. I když jíte osamoceně.

Plněné knedlíčky a káva

Sbíhají se vám sliny? Během festivalu Ahoj Việt Nam konaného 21. září na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích můžete ochutnat navíc třeba plněné knedlíčky bánh bao a samozřejmě kávy všeho druhu. Co třeba ledovou kávu Càphê nâu đá nebo Càphê cốt dừa s kokosovým mlékem?

Autoři

Štítky Ahoj Việt Nam, festival, Vietnam, jídlo, gastronomie, káva, guláš, knedlík, nápoj, česká kuchyně, sůl, čaj, mléko, rýže, mrkev, Asie

Ahoj Việt Nam: Festival vietnamských chutí se znovu hlásí o slovo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.