Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kulinářský zážitek, lákavé workshopy a pestrý pódiový program. Blíží se druhý ročník budějckého festivalu Ahoj Việt Nam

V sobotu 21. září se náměstí Přemysla Otakara II. zaplní návštěvníky festivalu Ahoj Việt Nam, který již druhým rokem přináší tradiční vietnamskou kulturu a gastronomii do srdce jižních Čech. Seznamuje tak Jihočechy s vůní této země jihovýchodní Asie tím nejefektivnějším způsobem - láska přece prochází žaludkem!

Právě klasická vietnamská kuchyně tvoří základ celého festivalu, návštěvníci budou moci ochutnat  tradiční závitky, polévky i modernější streetfood hned v několika stáncích. Novinkou letošního roku se stává vietnamská káva a jako symbol spojení české a vietnamské kultury se do prodeje dostane i vietnamské pivo!

Lákavým tipem je návštěva Vietcorner – trhu se surovinami nejen z Vietnamu, ale celé Asie. Chuť Dálného východu tak můžete pociťovat ještě nějakou dobu.

S plným břichem za vietnamským duchem

Nezůstávejme však jen u jídla, Ahoj Viet Nam si připravil stravu i pro mozkové závity svých návštěvníků. Na stagi se představí mnoho zajímavých osobností, ať již z řad Čechů, kteří Vietnam procestovali či k němu mají jiný citový vztah, nebo naopak Vietnamců trvale žijících v Čechách. Přijede kupříkladu Dương Nguyễn Jirásková, autorka knihy Banánové dítě, či cestovatel Jaroslav Picka.

Kromě toho se můžete těšit na přehlídku historických vietnamských krojů, jak se vyvíjeli v průběhu času, fotografické výstavy o lidech, přírodě i památkách Vietnamu a v neposlední řádě si můžete vyzkoušet na vlastní kůži alespoň kousek z vietnamského života – je libo workshop Balení letních závitků či třeba ručně namalovaný vějíř?

Za zábavou se skrývají úctyhodné cíle mladých

Festival Ahoj Việt Nam vznikl z iniciativy jihočeských vietnamských studentů, kteří žijí českým životem, ale nechtějí, aby z jejich života ani z života jejich následovníků, kteří se do Vietnamu dostanou jen ve vyprávění, vymizely tradiční zvyky jejich předků. Zároveň tak nalezli způsob, jak Čechům přiblížit kraj tak vzdálený, ale zároveň, díky tomu, že každý z nás zná hned několik Vietnamců (ale ne jejich kulturu!), tak blízký!

„Snažíme se vietnamskou, ale i českou společnost sjednotit a vytvořit takové místo, kde se nám všem bude žít dobře a budeme se respektovat,“ uzavírá Mates Tasy, jeden z členů organizačního teamu festivalu.

Autoři

Štítky festival, Vietnam, jídlo, kultura, České Budějovice, Přemysl Otakar II., Jihovýchodní Asie, Jihočeský kraj, gastronomie, Asie, Dálný východ, Česko

Kulinářský zážitek, lákavé workshopy a pestrý pódiový program. Blíží se druhý ročník budějckého festivalu Ahoj Việt Nam  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.