Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hudba, jarmark a divadelní představení. Do Borovan se vrací Trocnovské slavnosti

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, město Borovany a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jihočeského kraje pořádají pod záštitou hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské šestý ročník Trocnovských slavností. Akce se uskuteční v sobotu 7. září od 13:00 do 18:00 v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova. Vstup je jako každý rok zcela zdarma. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program pro děti i dospělé na louce pod mohylou Jana Žižky i u muzejní budovy.

Po slavnostním zahájení na hlavním podiu čeká návštěvníky ukázkový útok hasičského dorostu z Ločenic. Během akce se představí také SDH Hamr u Třeboně.

Pro milovníky historie je připraven diskusní blok "Dějeprava vážně nevážně" se zajímavými hosty. Náměstkyně ředitele Jihočeského muzea a vedoucí muzejní knihovny Helena Stejskalová představí historika a držitele Ceny Učené společnosti Petra Čorneje spolu s novinářem a spisovatelem Janem Bauerem, který zde zároveň pokřtí svou novou knihu.

Na podium budou dále pozváni zástupci tzv. Living history (živá historie - přiblížení každodenního života lidí ve středověku autentickým způsobem s ohledem na dobové reálie), jejichž tábor bude zájemcům přístupný po celou dobu trvání slavností. Jedná se o projekt Prácheňská manství (Provincia Prachinensis), který sdružuje příznivce středověku a living history pokoušející se o rekonstrukci vesnických zemanů a jejich družin v předhusitské době, resp. k roku 1415, v oblasti Prácheňska. Tito nadšenci chtějí vzdělávat, pátrat po stopách středověku a přivádět je k životu účastí na bitvách a dalších středověkých akcích. "Věnujeme se řemeslům, středověké kuchyni, bojům, táboření, hudbě a všemu dalšímu, co ke středověkému životu patřilo. Pravidelně se scházíme, nastupujeme společně do boje a snažíme se zdokonalovat. Jsme součástí projektu Pražský svaz, který se zabývá rekonstrukcí husitského vojenství v rámci rozsahu historického Pražského svazu. Toto sdružení zastřešuje přibližně 100 aktivních členů z území celé České republiky," říkají o sobě.

Velkým lákadlem je také známý spisovatel a historik Vlastimil Vondruška - autor především historických detektivních příběhů. Pan Vondruška povypráví o tom, co vlastně víme o životě středověkých lidí, co nám prameny mohou říci a co se už zjistit nedá a proč jsou učebnice dějepisu nuda. Rovněž na příkladech z historických románů rozebere některé zažité omyly, zavede posluchače rovněž do zákulisí literární tvorby. Posluchače určitě pobaví zážitky, které má s různými čtenáři, ale také ze spolupráce s filmem. Hledání vlastních kořenů není vždycky snadné a zvláště dnes má svůj nezastupitelný smysl. I o tom bude řeč. Po tomto bloku se koná autogramiáda V. Vondrušky.

Na slavnostech nebude chybět ani živá středověká hudba. Svůj repertoár představí vokálně - instrumentální soubor Karmína, který vznikl v Praze v roce 1993 z dřívějšího Souboru starých lidových nástrojů. Jeho členové jsou většinou mladí absolventi pražské konzervatoře. Mnozí se úspěšně věnují pedagogické práci nebo vedle Karmíny působí v jiných hudebních tělesech či jako sólisté, někteří ještě dále studují.

Všechny však spojuje zájem o interpretaci české historické hudby, ať už duchovní, světské, nebo lidové, a každý ovládá hru na několik dobových nástrojů. Vedle klasických jsou to repliky nástrojů historických a mnoho netradičních nástrojů lidových, které vystoupením dodávají nezapomenutelnou atmosféru.Soubor spolupracuje s FOK,s médii, natočil řadu CD a mnohokrát reprezentoval naši vlast na významných akcích doma i v zahraničí. Kromě evropských zemí vystupoval též v Kanadě, USA, JAR, Namibii a v Japonsku. Na Trocnovských slavnostech si lze užít výběr jejich ryčných svižných skladeb, staročeských písní, tanců nebo balad.

Návštěvníci se dále mohou těšit na řemeslný jarmark a ukázky lidových tvůrců (klasická dřevořezba, výroba dřevěných hraček a loutek, výšivka rybí šupinou, kovářství, prezentace Sedlické krajky či Klubu tradic, jehož členky jsou svým pečením proslulé zejména na jihu Čech).

Pro rodiny a malé návštěvníky (ale nejen pro ně) jsou přichystána dvě divadelní představení v podání Marešovy divadelní společnosti. Pohádka Karla Čapka - Pošťácká pohádka představí poštáka Kolbabu, který rok a den putoval po celých Čechách, aby doručil dopis řidiče Frantíka, který psal své milované Mařence, ale je takový popleta, že zapomněl na dopis nalepit známku a napsat adresu. Co myslíte, podaří se panu pošťákovi najít Mařenku a doručit jí dopis, na který tak dlouho čeká? A víte, že na poště v noci žijí poštovní skřítci, kteří napravují, co člověk přes den pokazil? Přijďte se sami přesvědčit. Pohádka Josefa Čapka - Povídání o pejskovi a kočičce nabídne veselá vyprávění o dvou nerozlučných kamarádech, které již natrvalo patří mezi klasická díla dětské literatury. Kdo by neznal příběhy o tom, jak pejsek s kočičkou pekli dort, jak drhli podlahu nebo jak kočička pejskovi zašívala kaťata dešťovkou. S odstupem času lze toto dílo vnímat jako ideální produkt pro rozvoj malého človíčka. Oproštěno násilí překonává třídní rozdíly, závist i další nepěkné lidské vlastnosti a snaží se působit ve vzoru slušnosti a respektu k ostatním lidem ve společnosti. Co více od těchto milých příběhů můžeme chtít? Autorův laskavý humor, kterým si bere na mušku drobné dětské nectnosti, jeho vcítění do dětského myšlení a krásný vroucný jazyk tvoří toto dílo nesmrtelným. Pestrá scéna, veselé kostýmy, líbivé písničky a spolupráce s dětským divákem jsou zárukou kvalitního představení.

Již zmiňovaný historik Petr Čornej nabídne další poutavou a oblíbenou část programu slavností - komentovanou prohlídku expozice o Janu Žižkovi a husitství, kde se dozvíte spoustu zajímavostí nejen o tomto slavném českém vojevůdci.

Po celou dobu akce bude připravena i lukostřelba pro děti a dospělé na louce pod mohylou Jana Žižky. Z dětského programu dále zaujme vlastnoruční výroba odznaků, malování na obličej, házení míčků na cíl, omalovánky, chůdy, jízda na dřevěných konících s meči, ruční hasičská stříkačka a kuželník, možnost vyzkoušet si požární útok CTIF aj.

Určitě nevynechejte ani venkovní naučnou stezku kolem trocnovského areálu, jež mapuje významné milníky husitství. Po celou dobu trvání akce je pro návštěvníky zajištěno občerstvení a zdravotnická služba.

Tisková zpráva

Štítky slavnost, Jan Žižka z Trocnova, Borovany, Jihočeský kraj, Ivana Stráská, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Praha - Hloubětín - v likvidaci, Morava, Slezsko, Vlastimil Vondruška, Trocnov, Petr Čornej

Hudba, jarmark a divadelní představení. Do Borovan se vrací Trocnovské slavnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.