Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Detroitští Cantata Academy Chorale pohladili na nádvoří budějcké radnice po duši

Byla to až meditativní hodinka… Moc příjemná hodinka ve společnosti detroitského mezigeneračního sboru Cantata Academy Chorale. Zpěváci pod vedením dirigentky Susan Catanese vystoupili v pondělí 8. července na nádvoří budějcké radnice.

V repertoáru měli americké lidové písně, spirituály i třeba jihoafrickou pracovní píseň Tshotsholoza. Koncert byl velmi poklidný, pohodový a díky úsměvům více než dvacetičlenného sboru nesmírně sympatický. O to více, když si uvědomíme, že někteří členové evidentně dávno přesáhli důchodový věk. Přesto se kodrcají na evropském turné, aby dělali radost.

Sbor má za sebou dlouhou historii, která sahá až do první poloviny 60. let. Tvoří ho mimo jiné hudební pedagogové a vedoucí školních a církevních sborů. Susan Cantase je pak skutečnou kapacitou, která vyučovala hudbu desítky let v Michiganu, je členkou asociace Amerických sborových dirigentů a natrefit byste na ni mohli při návštěvě katolického kostela sv. Pavla z Tarsu v Clinton Township, kde dělá sborovou ředitelku.

Susan Cantase večerem mile provázela. Snad jen škoda, že se vystoupení nekonalo o dvě hodiny později, když už by se stmívalo. Atmosféra by byla ještě silnější, přičemž i světla by udělala své.

Ale i tak to bylo moc fajn, a to i přesto, že publikum bylo prořídlé. Zatímco v jiných částech republiky sbor zpívá pro více než 100 lidí, v Budějcích jich byla tak třetina. Na výkonu a náladě zpěváků ale možné zklamání znát nebylo. Palec nahoru.

V České republice Cantata Academy Chorale vystoupí ještě 10. července v koncertním sálu brněnské radnice. O den později již budou v Salzburgu.

Štítky kultura, hudba, Radniční nádvoří, radnice, nádvoří, Michigan, Česko, Tarsus

FOTO: Detroitští Cantata Academy Chorale pohladili na nádvoří budějcké radnice po duši  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.