Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeskou filharmonii čeká devětatřicátá sezona. Vystoupí v celovečerním filmu

Jihočeská filharmonie má před sebou 39. sezonu. V ní orchestr představí symfonie od Beethovena, od jehož narození uplyne 250 let, nebo muzikál Malované na skle od Jaromíra Nohavici. Chystá se také na celovečerní film. V příštím roce by se měl opravit sál filharmonie za 25 milionů korun.

V 39. sezoně uvede orchestr symfonie od Ludwiga van Beethovena, od jehož narození uplyne příští rok 250 let. V sezoně přijedou houslista Václav Hudeček, pianista Tomáš Kačo, zpěváci Kurt Elling, Raul Midón a Dan Bárta, Jihočeská filharmonie uvede také muzikál Malované na skle s texty písničkáře Jaromíra Nohavici.

Kvinteto hráčů z filharmonie pojede příští rok na evropské turné s francouzským akordeonistou Richardem Gallianem, s nímž natočili CD. Orchestr čeká v roce 2020 zájezd do Ruska, Jekatěrinburgu a dalších měst.

Novou filmovou verzi muzikálu Balada pro banditu podpoří Česká televize (ČT) i Jihočeský kraj. Na hudbě se s filharmonií budou podílet sólisté z brněnského Divadla Husa na provázku. Vedení filharmonie inspirovala Morávkova inscenace muzikálu tak, že vznikly nové aranže a koncertní verze.

„Ukázala se jako nejúspěšnější projekt Jihočeské filharmonie z poslední doby. Vladimíru Morávkovi se to natolik líbilo, že ho napadla myšlenka, že se ten film natočí znovu v reálném prostředí Koločavy. Pro nás je důležité, že budeme v celovečerním filmu," řekl ředitel filharmonie Otakar Svoboda. První filmovou verzi muzikálového zpracování osudů Nikoly Šuhaje loupežníka natočil Vladimír Sís v 70. letech minulého století.

Jihočeská intermezza a Hudební slavnosti Emy Destinnové 

Od března do září 2020 chce filharmonie opravit sál. Náklady 25 milionů korun zaplatí Jihočeský kraj, který orchestr zřizuje. Nová budou sedadla, balkon, klimatizace, opraví se varhany. Sál bude mít nižší kapacitu než dosud, filharmonie proto zvýší počet abonentních koncertů.

Filharmonie bude letos opět pořádat festival Jihočeská intermezza na hradech a zámcích. Vedení souboru by také chtělo organizačně převzít Hudební slavnosti Emy Destinnové, které pořádá producent Antonín Kazil. Podle Svobody dostal nabídku od radnice. Kazil nechtěl plán komentovat. Náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB) řekl, že s Kazilem jednají o tom, že po letošním ročníku by město a kraj převzaly festival a značku bezúplatně. Kazil by byl čestným prezidentem festivalu.

Autoři | Foto Jihočeská filharmonie

Štítky Jihočeská filharmonie, hudba, kultura, Jihočeský kraj, film, muzikál, Ludwig van Beethoven, orchestr, Jaromír Nohavica, festival, Kurt Elling, Raul Midón, Václav Hudeček, Dan Bárta, Vladimír Morávek, Ema Destinnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeskou filharmonii čeká devětatřicátá sezona. Vystoupí v celovečerním filmu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.