Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Borovany v létě nežijí jen Borůvkobraním. Připravily i bohatý kulturní program

PR článek

V Borovanech u Českých Budějovic nebude ani letos chybět Borovanská kulturní mozaika. Jedná se o pestrou mozaiku kulturních akcí mnoha žánrů v atmosféře prostor bývalého augustiniánského kláštera. Pojďme si představit z jakých střípků bude složená a na co se můžete těšit v červnu a červenci.

Léto v borovanském klášteře odstartuje pohodově 8. června s veterány ze strakonické kapely Parkán. Tu jistě nemusíme nikomu představovat. Její fanoušci si mohou koncert vychutnat  v letním amfiteátru ve Stodole v Podzámčí.

Ani děti v létě v Borovanech nepřijdou zkrátka. Ve dnech 3., 17. a 24. července jsou pro ně připravené Pohádkové středy s tvořením. Děti se v Borůvkové zahradě mohou těšit na pohádky Nešťastný šafářův dvoreček, O Sněhurce a Nebojte se draka. Chybět nebude ani tvoření, které v minulých letech zaujalo i nejednu maminku.

Novinkou letošní Borovanské kulturní mozaiky je Baletní Trojvečer uměleckého souboru baletu Jihočeského divadla. Ve čtvrtek 18. července se divákům pod širým nebem představí tři baletní choreografie. Jednou z nich je choreografie Elixír autora Viktora Konvalinky z úspěšného projektu Dekkadancers na jihu. Projekty Dekkadancers mají divácky vstřícnou dramaturgii a jejich hlavním působištěm je Nová scéna Národního divadla v Praze. Elixír je plný akce, humoru a tance na pestrou hudební koláž, doprovozený mluveným slovem Jiřího Lábuse. A jaké budou další dvě choreografie? Nechte se překvapit. Můžete se těšit na krásný zážitek.  

Na tradiční borovanskou pouťovou zábavu vytáhněte ze skříní zvonáče, zapleťte květiny do vlasů a přijďte se pobavit na pouťovku ve stylu hippie. Retrodiskotéka je připravena 20. června v kulturním domě.

Poslední červencový koncert se ponese v bluesové atmosféře. Vystoupí harmonikář, zpěvák, fotograf a spisovatel Matěj Ptaszek, který právem patří mezi evropskou bluesovou špičku. Nejen jako mistrovský hráč na foukací harmoniky (fanoušky časopisu His blues byl vyhodnocen jako 15. nejlepší hráč světa), ale také jako interpret, který je autorem hudby k filmu Občanský průkaz. Matěj Ptaszek rozvíjí originálním a syrovým způsobem tradici autentického blues z delty Mississippi, které on sám nazývá BluesGrass. Doprovázet ho bude výjimečný plzeňský kytarista s autentickým zvukem, skladatel a zpěvák Jan Stehlík, který je odkojen kalifornskou bluesovou scénou tzv. Jump Blues a přímočarými písněmi Johnyho Cashe. Oba hudebníci spolu vedou na scéně obdivuhodný dialog, který 26. července v Borůvkové zahradě mrazivě rozvibruje i morek vašich kostí.

Neváhejte, kapacita kláštera je omezená a některá představení mohou být rychle vyprodaná. Finančně zvýhodněné vstupenky jsou již v předprodeji v borovanském infocentru, nebo na www.cbsystem.cz. Více informací a přehled na srpen a září naleznete na webu.

Foto Město Borovany, archiv: Parkán, Mateo Ptaszek, Jihočeské divadlo

Štítky Borovany, Borovansko, Borovanská kulturní mozaika, kultura, koncert, balet, akce pro děti, klášter, mozaika, České Budějovice, choreografie, kulturní akce, léto, Jiří Lábus, Jan Stehlík, Sněhurka, Jihočeské divadlo

Borovany v létě nežijí jen Borůvkobraním. Připravily i bohatý kulturní program  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.