Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stou sezonu oslaví divadlo Posousedsku, výstavou nebo maringotkou

Jihočeské divadlo vstoupilo rokem 2019 do své 100. jubilejní sezóny. Datum výročí připadá na 6. září, ale protože tento rok provází divadlo i další významná výročí, budeme si je připomínat po celou sezónu.

Ve středu 29. května budou moci diváci v rámci čtvrtého ročníku slavnosti Posousedsku poprvé vidět výstavu k výročí 70 let Malého divadla. Maringotka Malého divadla je interaktivní vizuálně-zvuková instalace určená pouze jednomu divákovi. Autory projektu jsou Veronika Poldauf Riedlbauchová, Jan Čtvrtník a Klára Hejlková. Slavnosti začínají ve 14 hodin.

Co se stane, když se spojí kouzlo maringotky po slavném loutkáři Matěji Kopeckém, loutky z inscenací Malého divadla a nová zvuková technologie schopná simulovat 3D prostor, musí každý divák opravdu prožít na vlastní kůži a uši.

Výstava v Jihočeském muzeu

Ve spolupráci s Jihočeským muzeem připravuje divadlo k příležitosti výročí výstavu s názvem 100 let Jihočeského divadla - Kabinet zázraků. Vernisáž se uskuteční 31. května a diváci mohou výstavu navštívit až do konce října právě v Jihočeském muzeu. Výstava je členěna do dvou částí, první část představuje klíčové momenty a osobnosti Jihočeského divadla
v průřezu deseti dekád. Představeny budou zajímavé a vzácné dokumenty, archiválie z fondu Jihočeského muzea, Jihočeského divadla i ze soukromých sbírek.

„Druhá část výstavy je především zážitková. Dopřejeme zde návštěvníkům nahlédnout „za oponu“, vstoupit do světa snů a iluzí, ´přičichnout´ k tomu, co je to magie divadla, osahat si některé divadelní profese. Na této části konceptu spolupracuje výtvarnice Jitka Nejedlá a bývalá ředitelka písecké Sladovny Tereza Dobiášová,” říká Michala Piskačová, která je společně s Helenou Stejskalovou
z Jihočeského muzea garantem této výstavy.

K výstavě je připraven doprovodný program doplněný o dílny Ateliéru 3D a komentované prohlídky. Při komentované prohlídce zjistíte, jaké byly nejdramatičtější momenty v historii Jihočeského divadla, jaké nejrůznější role na sebe divadlo za sto let vzalo či jaké příběhy a epizody jej tvoří a kdy zažilo své zlaté období. Odtajněny budou profese, které jsou na divadle potřeba k tomu, aby vzniklo představení a zároveň si diváci budou moci některé divadelní a dramatické principy vyzkoušet.

Na podzim vyjde kniha

V divadelní dílně budou pro skupiny od 15 do 30 osob představeny některé hravé a tvořivé principy tří vybraných divadelních profesí zblízka. Diváci si budou moci vyzkoušet práci scénografa, zvukaře-sounddesignéra, ale také herce.  

Stoletý příběh Jihočeského divadla bude mapovat publikace, na jejíž vydání se mohou diváci těšit na podzim letošního roku.Třetím významným výročím jsou 200. narozeniny historické budovy Jihočeského divadla, které připadají na závěr roku.

Autoři | Foto Facebook Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, slavnost, výročí, výstava, divadlo, muzeum, Metzlův dům, maringotka, Matěj Kopecký

Stou sezonu oslaví divadlo Posousedsku, výstavou nebo maringotkou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.