Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezinárodní festival animovaných filmů v Třeboni pokračuje bohatým programem

Ve čtvrtek Anifilm nabízí opět bohatou porci projekcí i doprovodného programu. Na programu je několik soutěžních filmů, ve Světozoru se promítá soutěžní snímek Pačamama.

Film se odehrává v peruánských Andách a malý chlapec se v něm chce stát šamanem. Pačamama, tedy původně jméno incké bohyně plodnosti, je snímek oplývající příjemnou jihoamerickou barevností a využívající techniku 3D animace, cíleně “zploštěnou“ na 2D. Svět kočky Marnie je další soutěžní celovečerní snímek, premiérově uvedený na posledním festivalu v Annecy. Film natočila německá dvojčata Christoph a Wolfgang Lauensteinovi. Nečekaná verze pohádky Brémští muzikanti bratří Grimmů nabírá v jejich podání lehce morbidní nádech, ale přitom zůstává dobrou rodinnou podívanou

V sále Roháč můžete vidět blok filmů, na kterých se podílela oceněná Zdenka Deitchová nebo blok filmů mapujících českou tvorbu Český obzor. Česká televize představí ve 14:30 dva nové animované seriály Hvězdičky a Když se řekne naše země.

V kině Aurora můžete od 11:30 vidět nová dobrodružství Pata a Mata a kdo nestihl ve středu Mirai, Dívku z budoucnosti, může se na ni podívat tamtéž ve 14:30. Na Masarykově náměstí se od 21 hodin bude promítat animovaný hit Úžasňákovi 2.

V Domě Štěpánka Netolického je k vidění nová výstava Animacze po roce 89, která dnes bude mít slavnostní vernisáž. V Měšťanské besedě je celý den otevřena Game a VR zóna. Od 22 hodin bude mít ve festivalovém stanu v zámeckém parku koncert  Katarzia, slovenská producentka, textařka a písničkářka žijící v Praze. Její chytré texty mají blízko k rapu, její kapela hraje něco mezi jazzem a popem.

Z pátečního programu festivaloví dramaturgové doporučují film Švýcar Chris, nezapomenutelný celovečerní anidok, který poměrně nedávno úspěšně obrážel světové festivaly. Režisérka Anja Kofmelová se vydala cestou kombinace animovaných pasáží, archivních i hraných záběrů. Inspirací jí byl temný a těžko uvěřitelný osud jejího bratrance Christiana fanatického vojáka.

V pátek ve  13 hodin se můžete vydat na do Swarzenberského sálu na Masterclass Jonase Odella, který je zásadní osobností současného Anidoku. Svým přístupem k tomuto žánru už stihl ovlivnit celou generaci tvůrců. Na Anifilmu zasedá v mezinárodní porotě, promítá své filmy a videoklipy a dnes máte navíc možnost navštívit jeho masterclass, kde se dozvíte, jak tento švédský režisér při tvorbě postupuje.

Něco více o nefázované animaci, tzv.Hyperlapsi se dozvíte v 18:00 v divadle J. K. Tyla. Dozvíte se, co spojuje Švankmajerovu Kostnici a Da Vinciho Timecode od Gila Alkabetze. A můžete shlédnout výběr unikátních filmů, vytvořených technikami nefázované animace – ať už technikou tzv. „hyperlapse“, pixilací krajiny či výměny objektů („replacing“). Tvůrci zde objevují skryté souvislosti mezi obrazy a vytváření nevšední experimenty.

V Roháči v Sále České televize běží po celý den animáky jen a jen pro děti. A až je přestane bavit dívat se na filmy, o patro výš si mohou pod vedením zkušených lektorů vytvořit svůj vlastní animovaný film. A to hned několika animačními technikami.

A až dáte děti spát, ve stanu v zámecké zahradě se koncertuje i v pátek. Na programu jsou kapely Www a Space of love.

Tisková zpráva

Štítky Anifilm, festival, program, Třeboň, film, animovaný film, technika, Česká televize, Zdenka Deitchová, Leonardo da Vinci, Annecy, Josef Štěpánek Netolický, Anja Kofmel, Mirai

Mezinárodní festival animovaných filmů v Třeboni pokračuje bohatým programem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.