Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tři studentky si v Ševětíně dělají radost provozem kina, což dělá radost i ostatním

Pocházejí ze Ševětína a jako malé si oblíbily místní kino, kam moc rády chodily. Proto je velmi mrzelo, když byl jeho provoz v roce 2016 ukončen. Jakmile se tedy naskytla příležitost jej opět nastartovat, neváhaly a přihlásily se do výběrového řízení, které obec vyhlásila. Světe div se, slavily úspěch, a tak již rok a půl ševětínské kino opět běží na plné obrátky a u místních si získává stále větší oblibu. Řeč je o třech mladých studentkách Stáňě Jírovcové, Anetě Klimešové a Kristýně Novotné. Ty se navíc rozhodly neomezovat se pouhým promítáním filmů a v kině pořádají i různé zajímavé přednášky, workshopy nebo třeba i divadelní představení. Velkou měrou přispívají ke kulturnímu životu Ševětína s přilehlým okolím a od obce si už vysloužily dokonce i pamětní medaili.

Obrovská multikina s velkým počtem sálů. Každý vybaven nejmodernější zvukovou technologií s plátnem, promítající film ve vysokém rozlišení. Moderní interiér a polstrované sedačky, na kterých je radost sedět. To je prostředí, do kterého se hrnou davy návštěvníků za účelem zhlédnutí nějaké filmové novinky. Ne každému to ale musí vyhovovat. Pro ty, co hledají v tomto směru nějaké dobrodružství nebo by rádi upřednostnili komornější atmosféru, může být alternativou právě kino v Ševětíně. Vždyť kde jinde si můžete vychutnat film na velkém plátně v prostorách kina, a přesto sedět na pohodlném křesle, nebo se rozvalit na pohovce jako byste byli doma. „Chceme tady vytvářet rodinné pohodlí, přátelskou atmosféru a klídeček a ty pohovky co tu máme, přesně zapadají do toho konceptu,“ osvětluje Kristýna s tím, že jsou pohovky většinou zaplněné. „Lidé si je mohou speciálně zarezervovat, na webu je kolonka, kam si o to mohou napsat,“ dodává Aneta.

Děvčata se zvládají starat o chod kina i přesto, že mají zároveň každá i své vlastní studijní povinnosti. Jak ale potvrzují, neberou to jako nepříjemnou povinnost, ale mají z toho radost. „Děláme to hlavně proto, že nás to baví. Každá studujeme někde jinde a díky kinu se spolu vždy sejdeme a za to jsme moc rády.“ Přátelství je pojí už od malička. O svoje diváky ale musely bojovat. Ačkoliv pocházejí všechny ze Ševětína, moc místních je neznalo a ony samy se společnosti ostatních spíš stranily. Znovuotevření kina ale prolomilo ledy a lidé si je hned oblíbili. Promítání a i jiné akce se naučili navštěvovat a kulturní život v obci šel strmě nahoru. Děvčata se zároveň snaží jít potenciálním návštěvníkům naproti a výrazně zlepšily marketing a komunikaci oproti předchozím zvyklostem. Kino má nyní své webové stránky i s rezervačním systémem. Dále funguje i na sociálních sítích jako Facebook nebo Instagram. „Když jsme to začaly dělat, bylo vidět, že nás lidé přijali. Teď se s nimi zdravíme, návštěvnost nám roste a zatím jsme se nesetkaly s žádnou negativní reakcí,“ vypočítávají pozitiva.

Účelem provozování není primárně výdělek, ale snaha pozvednout kulturní dění v obci a blízkém okolí. „Snažíme se, abychom nekonkurovaly ostatním kulturním akcím. Náš hlavní cíl je to tady oživit, takže nechceme, aby se naše akce křížila s nějakou akcí jinde,“ říká Aneta. Tento cíl se jim bezpochyby daří naplnit. Kromě promítání filmů se snaží zorganizovat celou škálu rozmanitých akcí. Takový program kino v minulosti nenabízelo. „Snažíme se ten program teď doplnit i něčím navíc. Děláme různé přednášky nebo workshopy. V létě pořádáme venkovní promítání. Chceme lidi naučit, že můžou náš prostor využívat k setkávání a zjišťujeme, že ta poptávka po takových službách je,“ dodává Kristýna. V blízké budoucnosti se navíc chystá rekonstrukce kina. V jejím rámci dojde i na výměnu plátna, které se bude moci posouvat a vznikne tak lepší prostor pro divadelní představení.

S provozem kina neměly dívky žádné zkušenosti, které jim zpočátku pomáhal nasbírat i předchozí provozovatel. „Pan Dvořák, který to tady vedl od 90. let, nám s tím hrozně moc pomohl a my jsme mu za to vděčný,“ zmiňují a zároveň doufají, že se na nějakém jejich představení brzy také ukáže. Kromě ševětínských obyvatel v čele s panem Dvořákem by v kině rády uvítaly i více návštěvníků z nedalekých Českých Budějovic. „Ševětín je pro nás prioritní, ale snažíme se postupně cílit i na lidi z Budějovic. Velkým kinům můžeme konkurovat cenou, pokud by k nám někdo přijel s celou rodinou na výlet, stále by se to vyplatilo. Dále se snažíme o příjemnou domáckou atmosféru.“ Holky si uvědomují, že na běžný program s filmem moc diváků z krajského města nenalákají, a proto se snaží dělat i doprovodný program, který by někomu za tu cestu stál. Svou přednášku už zde absolvoval známý cestovatel Ladislav Zibura, ke kterému postupně začali přibývat i další. „Ladislavovi se tady líbilo a od té doby vypráví, jak je naše kino skvělé a za měsíc po jeho přednášce se nám ozvalo spoustu dalších cestovatelů, že by u nás rádi vystoupili.“  Kromě dalších cestovatelských přednášek je v plánu potěšit i pánskou část publika. „Chtěly bychom promítnout přímý přenos z blížícího se mistrovství světa v ledním hokeji. Stane se tak ale jen v případě, že budeme hrát o medaile, takže musí všichni hodně fandit,“ slibuje Stáňa. Kromě hokeje by v květnu mohl diváky nalákat i tematický večer s Harry Potterem. „Plánujeme promítání obou dílů Fantastických zvířat, k tomu připravíme nějaké občerstvení, uspořádáme tematické kvízy a doufáme, že lidé přijdou i v kostýmech. Každý takový se od nás může těšit na nějakou maličkost,“ zmiňuje další akci Aneta. Do budoucna by v kině rády přivítaly Jaroslava Duška. „Je to náš sen, ale bojíme se, že nepřijede,“ dodává zarmouceně Aneta.

Ševětínské kino tu ale není jen kvůli zábavě pro širokou veřejnost. Snaží se také plnit společensky prospěšné úkoly. Například se 6. dubna zapojilo do celorepublikové akce Ukliďme Česko a na úklid v Ševětíně dokázalo nalákat dvě desítky lidí. „Lidí jsme čekaly méně, ale raději jsme nakoupily víc rukavic a vyplatilo se to.“ Dále se dívky angažují i ve spolupráci s dětským domovem v Radeníně. S dětmi se seznámily na jejich letním táboře a moc si je oblíbily. Posléze pro ně připravily speciální vánoční akci v kině i s dárečky. „Lidi ze Ševětína si brali kartičky s tím, co si děti přejí a pak nám nosili koupené dárečky. My jsme pak pro děti připravily v kině promítání a ty dárky jim předaly. Zároveň jsme tu pro ně měly i překvapení, kterým bylo vystoupení zpěváka Pekaře.“ Další podobnou akcí, která se v kině brzy uskuteční už podruhé, je Hadrárna. Lidé mohou do kina nosit své oblečení, co již nepotřebují a zároveň si výměnou odnést jiné. „Princip Hadrárny je, aby se oblečení zbytečně nevyhazovalo. To, co po akci zbyde, dáme dětem do dětského domova nebo na charitu.“

Jak mladé dámy doufají, život v Ševětíně se po obnovení provozu kina zlepšil, a to nejen ten kulturní. Svou činností se snaží přispět k tomu, aby se lidé poznávali a lépe spolu vycházeli. Dělají to jednoduše proto, že je to baví a naplňuje. „S lidmi se snažíme co nejvíc povídat a poslouchat je. Udržet tu nějakou stálejší komunitu. Jsme rády, že se s námi baví a my můžeme z této zpětné vazby čerpat.“ Často se pak setkávají s důkazy, že se jim to daří a těší je každé příjemné setkání s někým, kdo jejich práci ocení. A pokud je nezradí technika nebo při venkovním promítání počasí, budou moci rozdávat lidem radost i dál. „To se stalo ale jen dvakrát, to je na rok a půl docela dobrý,“ zakončují povídání s úsměvem.

Autoři

Štítky kino, Ševětín, představení, divadlo, přednáška, film, divadelní představení, plátno, Ladislav Zibura, Harry Potter, Jaroslav Dušek, Mistrovství světa v ledním hokeji, České Budějovice, Facebook

Tři studentky si v Ševětíně dělají radost provozem kina, což dělá radost i ostatním  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.