Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské divadlo bude ke stému výročí hrát v boudě i maringotce

Jihočeské divadlo letos slaví sté výročí. Oslavy divadlo zahájí v Praze přehlídkou z názvem Jižní spojka. V Budějcích se můžeme těšit na hru v maringotce, vernisáž nebo knihu. K výročí se připojí i Otáčivé hlediště v Českém Krumlově.

Přehlídka Jižní spojka představí pražskému publiku od 26. února do 11. března to nejlepší z produkce všech čtyř souborů Jihočeského divadla. Hrát se bude v divadlech DISK, NoD, ABC a ve Fóru Karlín. V rámci programu se budou moct pražští diváci podívat na jeden den do Budějc. „Zájemce přivezeme a zase dovezeme na dokumentární politické drama Elity od Jiřího Havelky,“ prozradila režisérka
a umělecká šéfka činohry Martina Schlegelová.

S Jižní spojkou chce divadlo překračovat hranice regionu. „Máme ambice region překračovat. A jak jinak než se začít pravidelně představovat v Praze? S pražským divadlem se bavíme i o stálejší spolupráci, rádi bychom tu po celou sezónu uváděli některé inscenace. Tou cestou zase hledáme nové diváky. A snažíme se na sebe upozornit i odbornou veřejnost,“ uvedl ředitel divadla Lukáš Průdek.

V Praze divadlo představí inscenaci Téměř dokonalá láska, Čechomoří, hru Grame, operu Kominíček a taneční divadlo Klíče odnikud.

Na podzim odehrají všechny čtyři soubory Jihočeského divadla přes 40 představení v Boudě na zatravněné části Mariánského náměstí. Bude to 30 krát 20 metrů velká konstrukce z železa a dřeva pokrytá plachtami. V hledišti bude 200 až 250 míst. V plánu je, dát prostor i jiným divadlům.

I Malé divadlo letos čekají oslavy. Do sedmdesátého výročí zapojí maringotku, s níž jezdil v první polovině 19. století loutkář Kopecký. Na českobudějovické Sousedské slavnosti 29. května v ní divadelníci chystají výstavu. „Naším záměrem je, aby letos maringotka se 3D zvukem jezdila po Jihočeském kraji, vždycky někde stála nějaký čas a připomínalo se výročí," řekl Průdek. Na jaře 2020 pak plánuje Malé divadlo s maringotkou představení.

Ke 100 letům své historie vydá Jihočeské divadlo i knihu. Použije archivní materiály, staré fotografie i nikdy nezveřejněné dokumenty. Knihu pokřtí na podzim. Koncem května začne výstava o divadle v Jihočeském muzeu. Slavit se bude i 200 let historické budovy divadla. Toto výročí připadá na závěr roku.

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, výročí, novinky, divadlo, maringotka, Jižní spojka, kniha, Praha, České Budějovice, Český Krumlov, Jiří Havelka, vernisáž, Forum Karlín, Metzlův dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo bude ke stému výročí hrát v boudě i maringotce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.