Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Holašovice už dvacet let patří mezi památky UNESCO, letos představily obnovenou kovárnu

Holašovičtí letos v prosinci kromě Adventu slaví i jedno významné výročí. Druhého prosince uběhlo dvacet let od jejich zápisu do seznamu Světového dědictví UNESCO.

Malebnou vísku vzdálenou pár minut autem od Budějc vyhledávají turisté doslova z celého světa. Místní si tak kromě návštěvníků z regionu zvykli třeba i na zvědavce z Japonska, pro které vedle Hluboké a Krumlova patří místní selské baroko mezi nejatraktivnější pamětihodnosti.

Třiadvacet usedlostí, ve kterých žije pouhých 150 lidí, ročně obdivuje kolem sedmdesáti tisíc turistů. Ti cestují klidně i napříč kontinenty, aby se mohli na vlastní oči podívat na náves s typickými štíty, které si nejen Jihočeši vybaví i na krabicích mléka od budějcké Madety. Známé holašovické chalupy jsou ojedinělé nejen v Česku, ale i po celé Evropě.

Ikonická jihočeská stavení můžou za svou dnešní podobu děkovat prosperujícímu zemědělství ve druhé polovině devatenáctého století. V dobách rozkvětu sedláci chtěli mít na svých domech kudrlinky známé z barokních nebo klasicistních budov. Pro tento architektonický styl se postupem času vžil název selské baroko.

Jelikož se jedná o jedinečné místo s velkým počtem zachovalých staveb, které je stále obydlené, uznali historici zhruba o 120 let později jeho výjimečnost a zapsali ho na seznam Světového dědictví UNESCO. To Holašovicím kromě slávy přineslo i možnost rozsáhlých rekonstrukcí. Stavebníci statkům vrátili původní podobu, některé z nich dokonce zachránili před zánikem.

Tím ale druhé období rozkvětu vsi neskončilo – například od letošního léta zde turisté mohou navštívit obnovenou kovárnu se staročeskou výhní. Kromě ní uvidí třeba i měchy, staré kovadliny, vrtačky nebo brusky. V části kovárny narazí na hasičskou stříkačku, kterou původně tahali koně – kovárna totiž dlouhá léta sloužila jako hasičská zbrojnice.

 

FOTO: Holašovice oslavily dvacet let na seznamu památek Unesco. Otevřely novou kovárnu

Štítky Holašovice, památky, výročí, UNESCO, Budějcko, Světové dědictví UNESCO, kovárna, advent, Japonsko, Madeta, Evropa, Česko, České Budějovice, Hluboké, selské baroko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Holašovice už dvacet let patří mezi památky UNESCO, letos představily obnovenou kovárnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.