Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kácet, či nekácet?

Je zimní den. Stojím na Senovážném náměstí a dívám se směrem na naše Jihočeské muzeum. Je to krásná novoromantická budova, která byla dokončena na začátku dvacátého století. V poslední době se ale nemohu zbavit dojmu, že dříve byl pohled na ni hezčí.

Smrky před ní rostou a rostou a ukrajují její mohutnost a eleganci. Stále více zakrývají to, co by mělo být vidět. Jsou, dle mého názoru, přerostlé. Prosím, nepodsouvejte mi, že chci betonové město. Nechci, jsem pro zeleň, jsem pro více stromů na území města. Zde bych ale brousil pilu. Pak bych vzal rýč a vysadil zde jiný typ dřevin, který by se lépe hodil do tohoto prostoru.

Pozemek patří městu a město tak může konat. Vzhled Senovážného náměstí by se ale měl řešit komplexně. Nechť tedy promluví odborníci.

Je samozřejmě možné navrhnout Radě města, aby se přerostlými stromy zabývala. Možná bych byl vyslyšen, možná že ne. Než ale toto případně oficiálně navrhnu, rád bych znal váš názor. Kácet, či nekácet?

Celou situaci můžete posoudit na Milanových srovnávacích fotografiích. Nejstarší přiložený snímek je z roku 1903. Fotografie, kde se opravuje fasáda Jihočeského muzea, je z poloviny devadesátých let minulého století. Ostatní snímky jsou současné.

Kácet, či nekácet stromy před muzeem na Senu?

Celkem hlasovalo276 čtenářů

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Budějce, památky, Jihočeské muzeum, Milan Binder, České Budějovice, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Kácet, či nekácet?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.