Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letošní Andělská Hluboká je nabitá programem pro děti i dospělé

Do druhého ročníku vstupuje Andělská Hluboká. Kouzelnou adventní i vánoční atmosféru navodí ve městě i v jeho okolí desítky akcí. Oproti loňsku se objeví i několik novinek.

Vánočně laděný program, který připravují místní spolky i profesionálové z kulturních organizací ve městě, zaplní všechny čtyři adventní víkendy. Obyvatelé i návštěvníci pětitisícového města se mohou těšit vedle rozsvícení stromu i na velkou porci živé hudby, různých trhů, dílen, venkovních projekcí filmů a také na oblíbený průvod městem. Většině akcí dají pořadatelé andělskou poetiku.

Program se odehraje především na dvou scénách – na pódiu na náměstí pod kostelem a v Alšově jihočeské galerii. Andělská Hluboká začíná už tuto neděli (25. listopadu) tradičním adventním trhem v Knížecím dvoře, kde nebudou chybět řemesla, umění i hudba.

Snažili jsme se program vymyslet jak pro děti, tak pro dospělé,“ popisuje koncepci Markéta Vejvodová ze spolku Hluboká v pohybu, který zajišťuje veškeré dění na pódiu pod kostelem. „Pozvali jsme kapely nejrůznějších žánrů a divadelní soubory. Budeme pokračovat i ve venkovním promítání, které se loni návštěvníkům líbilo. Letos promítneme tři filmy, mimo jiné film S tebou mne baví svět. Lidé ho znají, děti ho milují. Diváci stojí nebo korzují a pijí při tom punč,“ přibližuje atmosféru projekcí Markéta Vejvodová.

Andělské Vánoce v režii spolku Hluboká v pohybu nabídnou i Ježíškovu poštu, tvořivé dílny ale i letošní novinku – andělské bruslení s mikulášskou nadílkou, kdy si děti mohou zabruslit ve společnosti  čertů a Mikuláše v sobotu 8. prosince odpoledne na místním zimním stadionu. Vstupné je zdarma.

Program vyvrcholí šestnáctého prosince andělským průvodem. Letos rozdáme účastníkům andělská křídla a bílá trička. Průvod začíná od Schwarzenberské školky, projde přes celou Masarykovu třídu až na náměstí. Budou ho doprovázet loutky z živého betléma a lidé se mohou těšit i na malé překvapení,“ slibuje za organizátory Markéta Vejvodová. Věří, že akcím bude přát počasí, protože všechny se konají venku.

Naopak program ve vnitřních prostorách nabízí Alšova jihočeská galerie, která sídlí v areálu hlubockého zámku. V zámecké jízdárně se každou adventní sobotu uskuteční Alšovka advent. „Každý rok využíváme motivu děl nějakého autora, která má naše galerie v depozitáři. Letos jsme zvolili Adolfa Borna,“ upřesňuje výběr Renata Křížková z Alšovy jihočeské galerie.

Pořádáme řemeslné trhy, na kterých jsou čeští výrobci, kteří ručně leccos vyrábějí. Naše edukační oddělení připravilo doprovodný program pro děti, zapojit se mohou i dospělí. Vstupné je zdarma a do jízdárny jsme výjimečně otevřeli vstup ze zahrady. Návštěvníci se mohou těšit i na herce Pavla Trávníčka nebo na pohádku Ježíškovy první Vánoce v podání ochotnického divadelního spolku z Úsilného,“ dodává Renata Křížková.

Advent a Vánoce ožijí i v místním kostele. „První adventní sobotu se uskuteční Svatohubertská mše, kterou budeme z kostela živě přenášet i na náměstí,“ říká Tomas van Zavrel z Farnosti Hluboká. Mši budou předcházet lovecké signály s výkladem v podání Jihočeských trubačů a během mše Tomas van Zavrel posvětí myslivecké adventní věnce určené k benefičnímu prodeji. Nejen věřící mohou po dvě středy přijít do kostela ráno v šest hodin na staročeskou adventní mši při svíčkách na tak zvané ranní roráty. V neděli 16. prosince přivezou skauti do kostela Betlémské světlo.

Věřím, že Andělské Vánoce na Hluboké potěší místní a přilákají k nám i spoustu návštěvníků,“ říká starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Finančně akci podpořila Skupina ČEZ a to jak v rámci programu Oranžový rok 2018, tak v rámci akce Rozsvícení vánočního stromu. Město Hluboká nad Vltavou děkuje za finanční podporu společnosti ČEZ a. s. a za organizaci programu na náměstí kulturnímu a sportovnímu spolku Hluboká v pohybu. Dále děkuje za spolupráci i dalším významným subjektům turistického ruchu na Hluboké jako jsou AJG, ZOO, Zámek Hluboká, NZM Ohrada, hlubocká farnost a dalším partnerům.

Podrobný program přináší web a aktuálně i facebookový profil města Hluboká nad Vltavou. Informace k jednotlivým akcím naleznete také v kalendáři akcí.

Tisková zpráva

Štítky advent, Hluboká nad Vltavou, Vánoce, kultura, Zámek Hluboká, kostel, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, film, ČEZ, Adolf Born, Pavel Trávníček, Tomáš Jirsa

Letošní Andělská Hluboká je nabitá programem pro děti i dospělé  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.