Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nové premiéry lákají do Jihočeského a Malého divadla

Na dvě skvělé premiéry se můžeme těšit ještě v říjnu v Jihočeském a Malém divadle v Českých Budějovicích. První z nich je napínavé kriminální drama „Kdo byly společenské a politické elity v 70. letech, po roce 89 a kdo je jimi dnes?“ Jiřího Havelky a druhým dílem bude divadelní studie strachu Co žije pod tvojí postelí.

Kdo byly společenské a politické elity v 70. letech, po roce 89 a kdo je jimi dnes?

První činoherní premiérou nové sezóny bude napínavé kriminální drama Elity Jiřího Havelky, který tuto hru napsal na objednávku Slovenského národního divadla v Bratislavě, kde bylo její uvedení vyhlášeno inscenací roku 2017. Českou premiéru v režii Martiny Schlegelové uvede Jihočeské divadlo 26. října.

„Hra je výjimečná proto, že to není fikce, ale svého druhu dokument - tým autorů vycházel z archivních materiálů bývalé Státní bezpečnosti a z výpovědí očitých svědků. Ve druhé části pak z novinových rozhovorů. Všechny příběhy jsou tedy reálné a týkají se konkrétních živých lidí. A přesto, nebo právě proto, je to text tak vysoce divadelní a dramatický,” prozradila k Elitám.

V inscenaci se představí dva nováčci činoherního souboru Tomáš Kobr a Dan Kranich. Toto mladé herecké duo mohli diváci poprvé vidět jako moderátory Jihočeské Thálie 2017. Novou tváři souboru je i vyjímečná herečka Natália Drabiščáková, která na prknech Jihočeského divadla debutovala v únoru 2018 v inscenaci Pane, vy jste vdova!.

To, co žije pod tvojí postelí

První premiéra Malého divadla v nové sezóně bude již tradičně patřit autorskému týmu Janka Lesáka. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi „To, co žije pod tvojí postelí“ odstartuje „strašlivou sezónu v Malém“ už 27. října a je určen divákům starším deseti let. Autorská dvojice Janek Lesák & Natálie Preslová tvoří v Malém divadle téměř nerozlučný tým od roku 2014. V Českých Budějovicích je „To, co žije pod tvojí postelí“ jejich osmá společná inscenace.

„Naše nová inscenace je vlastně studie strachu, výzkum toho, kde se berou monstra, která se nám schovávají pod postelí a proč se bojíme sami v noci ve tmě, i když víme, že jsme u sebe v pokoji a žádné nebezpečí nám tu nehrozí. Rozhodli jsme se tenhle výzkum pojmout co nejseriózněji a přizvali jsme si k němu největší světové odborníky na příšery a paranormální jevy, špičky z oblasti medicíny nebo kriminialistiky. Experimentální metody, které budeme používat, mohou působit malinko děsivě, proto bych ráda upozornila diváky, kteří budou tak laskaví a zúčastní se naší studie, že mohou být vystaveni absolutní tmě, zlověstnému tichu, nepříjemným otázkám, zneklidňujícím zvukům a nezvratným důkazům o existenci monster,“ prozradila spoluautorka scénáře a dramaturgyně Nátalie Preslová

Diváci se mohou těšit na oblíbené herce i autorskou hudbu Petra Hubíka.

Tisková zpráva

Štítky Jihočeské divadlo, Malé divadlo, hry, premiéry, představení, kultura, Metzlův dům, divadlo, Jiří Havelka, České Budějovice, premiéra, Pane, vy jste vdova!

Nové premiéry lákají do Jihočeského a Malého divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.