Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hluboká nad Vltavou žije kulturou 365 dní v roce

Nejen vyhlášené festivaly s letitou tradicí, ale i divadelní představení místních ochotníků, klubové akce a výstavy prestižních umělců jsou součástí pestré kulturní nabídky v Hluboké nad Vltavou. Z té mohou vybírat místní i návštěvníci města.

Středem kulturního dění je Kulturní centrum Panorama, které své programy i zázemí pro různé zájmové spolky nabízí již od října 1995. „Panorama slouží místním dvanáct měsíců v roce, tedy 365 dní v roce. Nabízí od setkání seniorů, promítání filmů včetně klubových projekcí i prostor pro místní divadelníky a další akce,“ popsal pestrost nabídky Petr Píša ze společnosti Sinfonie, která centrum Panorama provozuje již devatenáct let.

Svá představení v kulturním centru zkouší divadelní soubor KŘÍŽžáci a také Divadlo Pikl, které tu odehraje během roku významné množství představení. KŘÍŽžáci mají v létě volno, ale začátkem června se na Loveckém zámku Ohrada koná třídenní Divadelní festival Křížem-krážem na počest Ladislava Kříže, bývalého principála souboru. Soubor Divadla Pikl hraje každoročně v červenci a srpnu na nádvoří Státního zámku Hluboká svá představení v rámci svého festivalu Divadelní léto Hluboká nad Vltavou. Trojici divadelních festivalů místních herců pak doplňuje Kulturní společnost Alta. Tento divadelní soubor uvádí svá představení v červenci a srpnu v zimní zahradě Státního zámku Hluboká.

Festival Voda moře oceány láká filmaře

Letní kulturní sezonu v Hluboké nad Vltavou každoročně obohacuje i festival Hudební léto Hluboká, jeden z nejstarších festivalů v České republice. Letošní 62. ročník nabídl od července do října celkem sedm koncertů různých žánrů. Většina z nich se uskutečnila v sále Alšovy jihočeské galerie v areálu Státního zámku Hluboká nad Vltavou. „Naším záměrem je nabídnout hudbu různých žánrů co nejširšímu publiku,“ popsal zaměření a program festivalu Petr Píša, který je jeho dramaturgem.

V září se v Kulturním centru Panorama koná od roku 2010 pravidelně mezinárodní filmový festival Voda moře oceány. Smyslem tohoto pětidenního soutěžního festivalu dokumentárních filmů je představit a také ocenit díla, která se tématicky zabývají světem sladkých i slaných vod.

Festival je podle radního a zastupitele Jindřicha Soukala přínosem pro město. Kromě toho, že na filmy chodí do Panoramy také místní školáci, u kterých může zaměření filmů podnítit zájem o přírodu a životní prostředí, festival kromě obecné popularizace přináší i tržby. „Na festival přijíždějí filmaři a další hosté z různých míst. Ubytují se zde a vrací se i v příští sezoně, přivádějí další hosty. Tržby pak přicházejí do místa konání, čili na Hlubokou,“ vysvětlil přínos festivalu Jindřich Soukal.

Konec roku v Hluboké nadd Vltavou zpestří adventní trh a Česká mše vánoční

Když ustanou festivaly, centrum Panorama slouží hlavně pro místní od nejprvotnějšího pravidelného setkávání seniorů, promítání filmů, pořádání divadelních představení a koncertů a v neposlední řadě školní představení pro zdejší základní školu ale i mateřskou školu, které mají akce zdarma.

Kdyby nefungovala podpora města, kulturní centrum by nešlo provozovat. Bez rozhodnutí vedení města a zastupitelstva, že kulturu chtějí podporovat, bychom mohli Panoramu uzavřít,“ uvedl Petr Píša. „I když se to nezdá, se zajišťováním provozu kulturních akcí je dost práce. Kromě divadel organizuji vše já a stále mne to naplňuje, vymýšlet nové a nové aktivity pro místní obyvatele, tak pro návštěvníky města. Díky podpoře města, máme jistotu dlouhodobě a s touto jistotou lze plánovat akce nejen na letošní rok, ale i na další období. Mohu říci, že už máme naplánovaný další 63. ročník Hudebního léta Hluboká, který je výsledkem příznivého rozhodnutí ředitele Alšovy jihočeské galerie Mgr. Aleše Seiferta, kterému chci tímto poděkovat. Pokud chceme, aby na festivalu vystoupili kvalitní umělci, musíme je oslovit s předstihem,“ popsal organizační práci nájemce Panoramy Petr Píša

Závěr roku v Hluboké nad Vltavou zpestří 22. ročník České mše vánoční v sále Alšovy jihočeské galerie a také Adventní trh v Knížecím dvoře 25. listopadu, kde se představí nejrůznější řemeslníci. Tradici před patnácti lety založil právě Petr Píša.

Štítky kultura, dům, panoráma, Hluboká nad Vltavou, Zámek Hluboká, festival, představení, Petr Píša, divadlo, film, léto, Kulturní centrum Panorama, divadelní představení, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluboká nad Vltavou žije kulturou 365 dní v roce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.